Proje yaklaşımı temelli fen eğitimi programının anasınıfına devam eden çocukların problem çözme becerilerine etkisi
The effect of project approach-based science education program on problem solving skills of kindergarten children
  1. Tez No: 807851
  2. Yazar: BURCU GÜLEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KESKİNKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anasınıfı, Çocuk, Fen, Problem çözme, Proje yaklaşımı, Kindergarten, Child, Science, Problem-solving, Project approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı proje yaklaşımı temelli fen eğitim programının anasınıfına devam eden çocukların problem çözme becerilerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma ön test, son test ve kalıcılık testi kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak Eylül 2022 – Ocak 2023 tarihleri arasında Muş il merkezinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız bir anaokulunda yürütüldü. 5-6 yaş arası anasınıfına devam eden çocuklarla yapılacak araştırmanın örneklem büyüklüğü yapılan güç analizi ile 58 çocuk (29 deney, 29 kontrol) olarak belirlenmiş olup araştırma 70 çocuk (35 deney, 35 kontrol) ile tamamlandı. Veriler kişisel bilgi formu ve problem çözme becerileri ölçeği (PÇBÖ) kullanılarak toplandı. Deney grubunda yer alan anasınıflarında eğitim gören çocuklara on hafta boyunca 28 oturumluk Proje Yaklaşımı Temelli Fen Eğitim Programı uygulanırken, kontrol grubunda yer alan sınıflarda eğitim gören çocuklara herhangi bir uygulama yapılmadı. Verilerin analizinde uygun analiz programı kullanılarak verilere yapılan normallik testi sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği belirlendi bu nedenle parametrik testlerden olan bağımsız gruplar t testi ile veriler analiz edildi. Bulgular: Okul öncesi eğitime devam eden çocuklara uygulanan proje yaklaşımı temelli fen eğitimi programı sonrasında çocukların problem çözme becerileri ölçeğinden aldıkları puanlar arasında deney grubu lehinde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir (p.05). Sonuç: Proje yaklaşımı temelli fen eğitimi programının anasınıfına devam eden çocukların problem çözme becerilerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of the project approach-based science education program on problem solving skills of kindergarten children. Material and Method: The study was conducted in an independent kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Muş between September 2022 and January 2023 as a quasi-experimental design with pretest, posttest and retention test control group. The sample size of the study to be conducted with 5-6 year-old children attending kindergarten was determined as 59 children (28 in the experimental group, 28 in the control group) with the power analysis and the study was completed with 70 children (35 in the experimental group, 35 in the control group). Data were collected using the personal information form and the Problem-Solving Skills Scale (PSSS). While a 28-session Project Approach-Based Science Education Program was applied for ten weeks to the kindergarten children in the in the experimental group, no application was made to the children in the classrooms in the control group. As a result of the normality test performed on the data using the appropriate analysis program in the data analysis, it was determined that the data were normally distributed. Therefore, the data were analyzed using the independent samples t-test from the parametric tests. Results:: After the project approach-based science education program applied to children attending preschool education, it was determined that there were significant differences in favor of the experimental group between the PSSS scores of the children (p.05). Conclusion: It was concluded that the project approach-based science education program positively affected the problem-solving skills of the kindergarten children.