Premenopoz ve menopoz tanılı kadınlarda osteoporotik kırılganlık riski belirlemede radius ve femur boynu kemik yoğunluk ölçümünün karşılaştırılması
Comparison of radius and femur neck bone mineral densitometry in determining the risk of osteoporotic fragility in women with premenopause and menopause
- Tez No: 808066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: radius kemik yoğunluğu, femur kemik yoğunluğu, menopoz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Çalışmamızda, premenopoz ve menopoz dönemindeki kadınlarda radius ile femur boynu kemik yoğunluk ölçümü karşılaştırılması ve bu ölçümlerde osteopeni ve osteoporoz tanısı koymada üstün olan parametreyi belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: 40 yaş üstü premenopoz dönemdeki 65 kadın, 5 yıldan kısa süredir menopoz dönemde olan 31 kadın ve 5 yıldan uzun süredir menopoz dönemde olan 30 kadın ile toplamda 126 kişi çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen bu kadınlarda radius ve femur boynu kemik yoğunluğu ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular : Premenopoz ve menopoz dönemdeki kadınlarda radius ve femur boynu Z skorları incelendiğinde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Gruplara göre ortanca (medyan) Z skorlarının benzer olduğu saptanmıştır. Premenopoz dönemdeki kadınların radius T skoru (medyan:1,6) ve menopoz dönemdeki kadınların radius T skoru (medyan:0,7) açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p:0,007). Premenopoz dönemdeki kadınların femur boynu T skoru (medyan:0,2) ve menopoz dönemdeki kadınların femur boynu T skoru (medyan:-0,2) açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p:0,014). 5 yıldan uzun süredir menopoz dönemde olan kadınlarda radius T skoru (medyan:0,2) ve 5 yıldan kısa süredir menopoz dönemde olan kadınlarda radius T skoru (medyan:1,1) açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p:0,016). 5 yıldan uzun süredir menopoz dönemde olan kadınlarda femur boynu T skoru (medyan:-0,5) ve 5 yıldan kısa süredir menopoz dönemde olan kadınlarda femur boynu T skoru (medyan:0) açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p:0,305). Sonuç: Menopoz dönemdeki kadınların radius T skoru ve femur boynu T skoru; premenopoz dönemdeki kadınların radius T skoru ve femur boynu T skoruna göre istatistiki anlamlı olarak daha küçük olduğu saptanmıştır. Menopoz yılı 5 yıl altı ve üstü olarak gruplandırdığımızda sadece radius T skoru istatistiki olarak anlamlı çıkmıştır. Menopoz yılı 5 yıldan uzun kadınların radius T skoru menopoz yılı 5 yıldan kısa kadınların radius T skoru istatistiki anlamlı olarak daha küçük olduğu saptanmıştır. Menopoz yılı ilerledikçe radius T skoru, femur boynu T skoruna göre daha çok etkilenmektedir. Özellikle menopoz dönem kadınlarda tanı ve tedaviye yanıtta radius T skorunun kullanılabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of our study was to compare radius and femoral neck bone density measurements in premenopausal and menopausal women and to determine the superior parameter for diagnosing osteopenia and osteoporosis. Materials and Methods: 65 premenopausal women over 40 years of age, 31 women who had been in menopause for less than 5 years and 30 women who had been in menopause for more than 5 years, totaling 126 subjects were included in our study. The results of radius and femoral neck bone density measurements were compared in these women. Results : There was no significant difference between premenopausal and menopausal women in terms of radius and femoral neck Z scores. The median Z scores were similar between the groups. There was a statistically significant difference in the radius T score (median: 1.6) in premenopausal women and radius T score (median: 0.7) in menopausal women (p: 0.007). There was a statistically significant difference in femoral neck T score (median: 0.2) in premenopausal women and femoral neck T score (median: -0.2) in menopausal women (p:0.014). More than 5 years menopausal women had a statistically significant difference in radius T score (median: 0.2) and less than 5 years menopausal women had a statistically significant difference in radius T score (median: 1.1) (p:0.016). In women with more than 5 years of menopause, there was no statistically significant difference in femoral neck T score (median: -0.5) and in women with less than 5 years of menopause, there was no statistically significant difference in femoral neck T score (median: 0) (p:0.305). Conclusion : Radius T score and femoral neck T score of menopausal women were significantly lower than radius T score and femoral neck T score of premenopausal women. When we grouped the menopause year as below and above 5 years, only the radius T score was statistically significant. Radius T score of women with menopause more than 5 years was statistically significantly lower than radius T score of women with menopause less than 5 years. As the menopause year progresses, the radius T score is affected more than the femoral neck T score.