Ultrasonografik olarak fetal ağırlık tahmininde başarısızlığa neden olan maternal ve fetal faktörlerin saptanması
Identification of maternal and fetal factors causing failure in ultrasonographic esti̇mated fetal weight
- Tez No: 808067
- Danışmanlar: UZMAN BAŞAK CINGILLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tahmini fetal ağırlık, vücut kitle indeksi, amniotik sıvı indeks, Estimated Fetal Weight, Amniotic Fluid İndex, Body Mass Index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş: Gebelerin doğum için hastaneye yatışları esnasında yapılan sonografik ölçümlerde tahmini doğum ağırlığı (EFW) doğum şeklinin belirlenmesinde, fetal ve maternal komplikasyonlara sebep olabilecek durumların yönetilmesinde; göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsurdur. Bu durum hasta yönetimi, annenin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilecek ve yenidoğan için önemli bir risk oluşturabilecek her türlü kararın doğru verilmesi açısından önem taşımaktadır. Amaç: Kliniğimizde doğum yapmış gebelerde hastaneye yatış anında doğum haftası, amniyotik sıvı indeksi, plasenta lokalizasyonu, ölçüm anında bimanual muayenede fetüs başının seviyesi ve serviksin dilatasyonu, fetüsün prezantasyonu, fetüsün cinsiyeti, gebelik sayısı, annenin bel çevresi ve vücut kitle indeksinin tahmini fetal ağırlık ölçümünün başarısızlığındaki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif kohort çalışması olarak tasarlanmıştır. Eylül 2022 -Mart 2023 tarihleri arasında hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Acil Polikliniği'ne doğum için başvurmuş gebelerden çalışmamızın uygunluk kriterlerini karşılayan gebelerin başvuru anında doğum haftası, amniyotik sıvı indeksi, plasentanın lokalizasyonu, ölçüm anında bimanual muayenede fetüs başının seviyesi ve serviksin dilatasyonu, fetüsün prezantasyonu, fetüsün cinsiyeti, gravida, parite, annenin bel çevresi ve vücut kitle indeksi kayıt altına alındı. Çalışmaya dahil edilen 307 hastanın yapılan değerlendirmeler sonucu tahmini doğum ağırlığı ve doğum ağırlığı arasındaki başarısız tahmin oranı %8 olarak kabul edilip sonuçlara göre başarılı ve başarısız olarak ikiye ayrıldı. Gruplar arasında materanal ve fetal faktörler karşılaştırıldı. Bulgular: Sonografik (USG) olarak tahmini doğum ağırlığı ölçümlerinde %8'lik başarısızlık kriterine göre hastaları başarılı (n:251) ve başarısız (N:56) diye iki gruba ayırdık. Parametreleri karşılaştırdığımızda iki grup arasında anlamlı fark olan ve başarısızlığa sebep olduğunu düşündüğümüz parametreler vücut kitle indeksi, gebelik haftası, fetüs başının seviyesi ve annenin karın çevresiydi. Gebelik haftası, başarılı grupta mean SD 38,31±2,02 iken başarısız grupta mean SD 37,00±2,01'ydı (p:0,0001). Fetüs başı seviyesi için ise başarılı grupta median IQR -3 (-3- -1) iken başarısız grupta median IQR -1 (-2-2)'di (p:0,0001). Annenin karın çevresini karşılaştırdığımızda başarılı grupta mean SD 103,6±8,77 ve başarısız grupta ise mean SD 115,41±14,51 bulduk (p:0,0001).Ve son olarak vücut kitle indekslerini karşılaştırdığımızda başarılı grupta mean SD 29,15±4,43 iken başarısız grupta ise 32,08±6,02'ydı (p : 0,0001). Sonuç: Tahmini doğum ağırlığı gebelik izlem süresinin sıklığını, doğum zamanın karar verilmesi ve doğum şeklinin belirlenmesinde önemli parametrelerden biridir. Bu çalışmada sonografik tahmini doğum ağırlığını etkileyen maternal ve fetal paremetreler değerlendirilmiştir. Bu çalışmada değerlendirilen parametreler göz önünde bulundurulduğunda ölçüm anında annenin vücut kitle indeksi, annenin karın çevresi, gebelik haftası ve fetüs başının seviyesi sonografik fetal ağırlık tahmininin başarısı üzerinde etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Estimated birth weight in ultrasonographic measurements performed during hospitalisation of pregnant women for delivery is an important factor to be taken into consideration in determining the mode of delivery and managing situations that may cause fetal and maternal complications. This situation is important in terms of patient management, making all kinds of decisions that may adversely affect the physical and psychological health of the mother and pose a significant risk for the newborn. Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of gestational age amniotic fluid index, placenta localisation, level of the fetal head and dilatation of the cervix on bimanual examination fetal presentation, fetal sex, number of pregnancies, maternal waist circumference and body mass index on the failure of estimated fetal weight measurement at the time of hospitalisation, in pregnant women who gave birth in our clinic. Material and Method: This study was designed as a prospective cohort study. The birth week, amniotic fluid index, localisation of the placenta, level of the fetal head and dilatation of the cervix in bimanual examination at the time of measurement, presentation of the fetus, sex of the fetus, number of births, maternal abdominal circumference and body mass index of the pregnant women who met the eligibility criteria of our study among the pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Emergency Polyclinic of our hospital for delivery between September 2022 and March 2023 were recorded. As a result of the evaluations of 307 patients included in the study, the unsuccessful prediction rate between estimated birth weight and birth weight was accepted as 8% and divided into two groups as successful and unsuccessful according to the results. Maternal and fetal factors were compared between the groups. Results: We divided the patients into two groups as successful (n:251) and unsuccessful (N:56) according to the 8% failure criterion for sonographic estimated birth weight measurements. When we compared the parameters, the parameters that were significantly different between the two groups and that we thought to be the cause of failure were body mass index, gestational week, fetal head level and maternal abdominal circumference. The mean SD for gestational week was 38.31±2.02 in the successful group and 37.00±2.01 in the unsuccessful group (p:0.0001). For the level of the fetal head, the median IQR was -3 (-3- -1) in the successful group and the median IQR was -1 (-2-2) in the unsuccessful group (p:0.0001). When we compared the abdominal circumference of the mother, we found a mean SD of 103.6±8.77 in the successful group and a mean SD of 115.41±14.51 in the unsuccessful group (p: 0.0001). And finally, when we compared the body mass indexes, the mean SD was 29.15±4.43 in the successful group and 32.08±6.02 in the unsuccessful group (p:0.0001). Conclusion: Estimated birth weight is one of the important parameters in determining the frequency of the pregnancy follow-up period, the time of delivery and the mode of delivery. In this study, maternal and fetal parameters affecting ultrasonographic estimated birth weight were evaluated. When the parameters evaluated in this study were taken into consideration, it was seen that maternal body mass index, maternal abdominal circumference, gestational week and fetal head level had an effect on the success of ultrasonographic fetal weight estimation.