Kronik tinnitusu olan işitme kayıplı hastalarda dıabetes mellıtus varlığında tınnıtus retraınıng therapy'nin (tinnitus yeniden eğitim terapisi) etkinliğinin araştırılması
Investigation of Efficacy of TRT (tinnitus retraining therapy) in the Presence of Diabetes Mellitus in Hearing Loss Patients with Chronic Tinnitus
- Tez No: 808404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CELALETTİN CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Tinnitus Retraining Therapy, Diabetes Melitus, Tinnitus Handicap Inventory, Tinnitus, Tinnitus Retraining Therapy, Diabetes Melitus, Tinnitus Handicap Inventory
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
KAYA, Abdullah. Kronik Tinnitusu Olan İşitme Kayıplı Hastalarda Diabetes Mellitus Varlığında Tinnitus Retraining Therapy'nin (Tinnitus Yeniden Eğitim Terapisi) Etkinliğinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2023. Amaç: Tinnitus tedavisinde sıklıkla bahsedilen Tinnitus Yeniden Eğitim Terapisi'nin (TRT) etkinliğini ölçmek ve Diabetes Melitus(DM) varlığında TRT'nin etkinliğini saptamaktır. Yöntem: İki grup belirlendi. Birinci grubu daha önce DM tanısı alan ve kronik tinnitusu olanlar, ikinci grubu DM tanısı olmayan kronik tinnitus hastaları oluşturdu. Araştırmaya alınacakların işitme kayıplı olmasına dikkat edildi. Belirlenen 100 hastaya TRT hizmeti sunuldu. TRT, danışmanlık ve ses terapisini içermektedir. Tinnitus sonucu oluşan kötü düşüncelerin etkisizleştirilmesi için verilen danışmanlıkta: Odyolojik değerlendirme (odyometri, timpanometri ve otoskopik muayene), tıbbı değerlendirme, retraining danışmanlığı(seçici algılama, önceliklendirme ve tinnitus ile ilgili beynin sinyalleri işleme yoları örneklerle detaylandırılıp; limbik ve otonom sistemin tinnitus üzerindeki etkisi açıklanmalıdır.) ve takip ziyaretleri gibi aşamalar izlendi. Ses terapisinde ise psikoakustik değerlendirmede tespit ettiğimiz tinnitus frekansından faydalanılarak tinnitus frekans bölgesine yakın, geniş bant gürültü uygulandı. Çalışmamızda hastalara ayrıca doğa sesleri ek olarak verildi(kuş ve su sesi vs.). Sesler android telefon üzerinden belirlenip, 3 ay boyunca günde bir saat belirlenen sesin dinlenmesi istendi. Burada, tinnitus için habitüasyon kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ardından grupların tedavi öncesi ve sonrası Tinnitus Handicap Inventory (THI) skorları ölçüldü. Bulgular: İki gruptan oluşan çalışmamızda, iki grupta da 32 erkek hasta, 18 kadın hasta çalışmaya alınmıştır. İşitme Kaybı Grubu hastaların yaş ortalamaları 46,1 ± 9,1'ken, Diyabetes Mellitus + İşitme Kaybı Grubundaki hastaların ise yaş ortalaması 54,26 ± 6,65'tir. İşitme Kaybı Grubunda 6, Diyabetes Mellitus + İşitme Kaybı Grubunda 13 kişi TRT'den fayda görmedi(ilk ve son THI skorları eşit bulundu). İşitme Kaybı Grubunda ortalama THI skor değişimi %43,7 (25,72 puan) civarındayken; DM'li grupta ise %24,4'lük (12,88 puan) ortalama THI skor değişimi gözlenmiştir. Sonuç: Tinnituslu hastalara uyguladığımız TRT'nin, yaşla birlikte komorbid DM varlığının tedavi etkinliğini azalttığı gözlemlenmiştir. Vaskülopati ve nöropati komplikasyonlarının birlikte ya da ayrı ayrı olduğu hastalıklarda, bu patolojilerin etkin kontrolünün TRT'nin etkinliğini artıracağı dolayısıyla tinnitus şikâyetini azaltacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
KAYA, Abdullah. Investigation of Efficacy of TRT (tinnitus retraining therapy) in the Presence of Diabetes Mellitus in Hearing Loss Patients with Chronic Tinnitus, Master's Thesis, Nevşehir, 2023. Aim: To measure the effectiveness of Tinnitus Retraining Therapy (TRT), which is often mentioned in the treatment of tinnitus, and to determine the effectiveness of TRT in the presence of Diabetes Mellitus (DM). Method: Two groups were identified. The first group had chronic tinnitus with a previous DM record, and the second group had a chronic tinnitus tendency without a DM record. Attention was paid to the fact that the participants in the study had hearing loss. TRT service was offered to 100 designated hands. TRT includes counseling and sound therapy. In the counseling given to neutralize the bad thoughts that occur as a result of tinnitus: Audiological evaluation (audiometry, tympanometry and otoscopic examination), medical evaluation, retraining counseling(selective perception, prioritization and ways of processing the signals of the brain related to tinnitus are detailed with examples; the effect of the limbic and autonomic system on tinnitus should be explained.) and follow-up visits were followed. In sound therapy, broadband noise close to the tinnitus frequency region was applied by making use of the tinnitus frequency we detected in the psychoacoustic evaluation. In our study, patients were also given additional nature sounds (bird and water sounds, etc.). The voices were determined over the android phone and the voice was asked to be listened to for one hour a day for 3 months. Here, it is tried to gain habituation for tinnitus. Tinnitus Handicap Inventory (THI) scores of the groups were measured before and after treatment. Results: In our study consisting of two groups, 32 male patients and 18 female patients in both groups were included in the study. The mean age of the patients in the Hearing Loss Group was 46.1 ± 9.1 years, while the mean age of the patients in the Diabetes Mellitus + Hearing Loss Group was 54.26 ± 6.65 years. 6 people in the Hearing Loss Group and 13 people in the Diabetes Mellitus + Hearing Loss Group did not benefit from TRT (first and last THI scores were equal). In the Hearing Loss Group, the average THI score change was around 43.7% (25.72 points); A mean THI score change of 24.4% (12.88 points) was observed in the DM group. Conclusion: It has been observed that TRT, which we apply to patients with tinnitus, decreases the treatment effectiveness of comorbid DM with age. In diseases with vasculopathy and neuropathy complications together or separately, it was thought that effective control of these pathologies would increase the effectiveness of TRT and thus reduce tinnitus complaints.