Deksmedetomidinin zebra balığı amiloid beta toksisitesi modelindeki davranışsal etkilerinin incelenmesi
Investigation of behavioral effects of dexmedetomidine in the zebrafish amyloid beta toxicity model
- Tez No: 808695
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA İYİLİKÇİ KARAOĞLAN, DOÇ. DR. HALE AKSU ERDOST
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, deksmedetomidin, zebra balığı, anestezi, davranış, nöroprotektif, Alzheimer's disease, dexmedetomidine, zebrafish, anesthesia, behavior, neuroprotective
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Deksmedetomidinin, anti-enflamatuar ve nöroprotektif özellikler sergilediği ve postoperatif bilişsel bozuklukların insidansını azalttığı bilinmektedir. Çalışmamızın amacı; erişkin zebra balığında oluşturulan amiloid beta toksisitesi modelinde düşük veya yüksek doz deksmedetomidin uygulamalarının nörodavranışsal özelliklere olan etkisini araştırmak ve deksmedetomidinin bu modelde nöroprotektan etkisinin olup olmadığını gözlemlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada amiloid beta (Aβ) peptidi zebra balıklarının beynine serebroventriküler enjeksiyon ile enjekte edilerek Aβ ile tetiklenebilen Alzheimer Hastalığı modeli oluşturuldu. Erişkin zebra balıklarına Aβ toksisitesi varlığında veya yokluğunda; düşük (250 µM) veya yüksek (500 µM) doz deksmedetomidin, retro-orbital enjeksiyon yöntemi ile uygulandı. Dört grup ve her grupta 6 adet olmak üzere toplam 24 adet, yaş aralığı 6-12 ay arasında olan wild (yabanıl) tip zebra balıkları kullanıldı. Grup 1 (Sham grubu), Grup 2 (Aβ toksisitesi grubu), Grup 3 (Aβ toksisitesi oluşturulup 250 µM deksmedetomidine maruz kalan grup), Grup 4 (Aβ toksisitesi oluşturulup 500 µM deksmedetomidine maruz kalan grup) olarak gruplara ayrıldı. Aβ ve deksmedetomidin uygulamaları sonrası zebra balıklarına sosyal etkileşim, ayna ısırma ve Novel tank davranış testleri yapıldı. Sonrasında telensefalon diseksiyonu yapılıp qPCR ile Alzheimer gen ekspresyon analizleri ve Western Blot ile GFAP validasyonu yapıldı. Bulgular: qPCR gen ekspresyon analizlerinde psen1, psen2 ve appa genlerinin sonuçlarında benzer şekilde“Aβ-PBS”grubuna göre kıyaslandığında“Aβ-Düşük Doz Deks”ve“AβYüksek Doz Deks”deney gruplarında istatistiksel olarak önemli bir azalış gözlemlendi. Bunun yanında“Aβ-Düşük Doz Deks”ve“Aβ-Yüksek Doz Deks”grupları arasında anlamlı fark yoktu. pcna geni için“PBS-PBS”grubuna kıyasla“Aβ-Düşük Doz Deks”ve“AβYüksek Doz Deks”deney gruplarındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Western Blot analizlerine göre G2'nin GFAP bağıl ifadesinde G1'e kıyasla istatistiksel olarak önemli xiii derecede artış gözlendi. Deksmedetomidin uygulanan G3 ve G4 deney grupları G2 ile kıyaslandığında istatistiksel olarak önemli olarak GFAP ifadesinde düşüş gözlendi. Sonuç: Elde edilen veriler doğrultusunda, zebra balığı amiloid beta toksisitesi modelinde α2 adrenarjik reseptör agonisti olan deksmedetomidinin düşük (250 µM) ve yüksek (500 µM) dozlarının nöroprotektif etkilerinin bulunduğu saptandı. Davranış testlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi.
Özet (Çeviri)
Background: Dexmedetomidine is known to exhibit anti-inflammatory and neuroprotective properties and reduce the incidence of postoperative cognitive disorders. The aim of our study; to investigate the effect of low or high dose dexmedetomidine applications on neurobehavioral properties in amyloid beta toxicity model created in adult zebrafish and to observe whether dexmedetomidine has a neuroprotectant effect in this model. Materials and Methods: In the study, Aβ-induced Alzheimer's Disease model was created by injecting Aβ peptide into the brain of zebrafish by cerebroventricular injection. In the presence or absence of Aβ toxicity to adult zebrafish; low (250 µM) or high (500 µM) dose dexmedetomidine was administered by retro-orbital injection method. A total of 24 wild-type zebrafish, aged between 6-12 months, were used in 4 groups and 6 in each group. They were divided into groups as Group 1 (Sham group), Group 2 (Aß toxicity group), Group 3 (group exposed to 250 µM dexmedetomidine with Aβ toxicity), Group 4 (group exposed to 500 µM dexmedetomidine with Aß toxicity). Social interaction, mirror biting and Novel tank behavior tests were performed on zebrafish after Aβ and dexmedetomidine applications. Afterwards, dissection of the telencephalon was performed and Alzheimer's gene expression analyzes by qPCR and GFAP validation were performed by Western Blot. Results: In qPCR gene expression analyzes, a statistically significant decrease was observed in the results of psen1, psen2 and appa genes in the“Aβ-Low Dose Dex”and“Aβ-High Dose Dex”experimental groups when compared to the“Aβ-PBS”group. In addition, there was no significant difference between the“Aβ-Low-Dose Dex”and“Aβ-High-Dose Dex”groups. For the pcna gene, the increase in the“Aβ-Low Dose Dex”and“Aβ-High Dose Dex”experimental groups was statistically significant compared to the“PBS-PBS”group. According to Western blot analysis, a statistically significant increase was observed in the relative expression of GFAP in G2 compared to G1. A statistically significant decrease in xv GFAP expression was observed when dexmedetomidine administered G3 and G4 experimental groups were compared with G2. Conclusions: In line with the data obtained, it was determined that low (250 µM) and high (500 µM) doses of dexmedetomidine, an α2 adrenergic receptor agonist, had neuroprotective effects in the zebrafish amyloid beta toxicity model. No statistically significant results were obtained in behavioral tests.