Epileptik nöbet sonrası acil servise başvuran hastalarda elektrokardiyografi (EKG) bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of electrocardiography (ECG) findings in patients registering to the emergency department after epileptic seizure
- Tez No: 808709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GENÇ YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: PR intervali, QTc süresi, postiktal, antiepileptikler, PR interval, QTc duration, postictal, antiepileptics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı bilinen epilepsi tanılı ve yeni tanı epilepsi hastalarında epileptik nöbet sonrası elektrokardiyografi (EKG) değişikliklerinin incelenmesi ile epilepsi hastalarında ani beklenmedik ölüm (SUDEP) ve diğer ciddi kardiyak aritmilerin erken tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği' ne 13.07.2022 ile 13.01.2023 tarihleri arasında başvuran 205 epileptik nöbet geçiren hasta olgusu ile prospektif olarak gerçekleştirildi. Hastalarımızın 170' i daha önceden epileptik nöbet tanısına sahip olanlardı. 35 hastamız ise ilk nöbet olarak değerlendirilip, taburculuk sonrası kontrollerinde yapılan tetkiklerle epilepsi tanısı almıştır. Çalışmaya dahil edilen olgulara, acil servise başvuru anında nöbet sonrası rutin EKG çekimi yapılarak; kalp hızı, P dalgası, PR intervali, QRS kompleksi, ST segmenti, QT segmenti, T dalgası kayıt altına alındı. Hastaların yaşı, cinsiyet, kullandığı ilaçlar kaydedildi. Epileptik nöbete ait; nöbet türü, nöbet sıklığı ve olası nöbet tetikleyici faktörler kaydedildi. Hastaların santral görüntüleme bulguları ile hemogram, biyokimya ve enfektif parametreleri kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastalarımızda en sık kalp hızı anomalisi sinüs taşikardiydi (%24. 4). Sinüs ritmi görülme oranı % 88.3' tü. En sık EKG patolojisi ise %30. 2 ile T negatifliğiydi. Yeni tanı hastalarımızın laboratuvar ve vital parametreleri içerisinde; parmak kan şekeri (p = 0.014) ve laktat düzeyi (p = 0.001) yeni tanı epilepsi hastalarında anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Bikarbonat düzeyi ise bilinen epilepsi tanılı hastalarımızda anlamlı daha yüksek çıktı (p = 0.013). Hastalarımızda en sık görülen nöbet tipi % 48.8 ile jeneralize tonik klomikti. % 5.4 hastamızda ise status epileptikus ön tanısı ile yoğun bakıma yatış yapıldı. En sık nöbet tetikleyici faktörümüz % 28.8 ile anti epileptik doz atlamaydı. Yeni tanı epilepsi hastalarımızda 1. derece AV blok oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p = 0.015). Uzun PR interval oranı da aynı eşilde yeni tanı epilepsi hastalarımızda anlamlı yüksekti (p = 0.036). Ortalama QTc süresi yeni tanı epilepsi hastalarımızda anlamlı daha yüksek tespit edildi (p = 0.04). Status epileptikus tanısı alan hastalarımızda ise P dalgasız ritim oranı anlamlı daha yüksek çıktı (p = 0.022). Servise yatış yapılan hastalarımızda; parmak kan şekeri (p = 0.009), CRP (p = 0.037), CRP / Albumin (p = 0.037) anlamlı olarak yüksek çıktı. Yoğun bakıma yatış yapılan status epileptikus hastalarımızda ise; lökosit sayısı (p = 0.036), nötrofil sayısı (p = 0.009) anlamlı daha yüksekti. Aynı şekilde Ph (p = 0.004) ve bikarbonat miktarı (p = 0.009) yoğun bakıma yatan hastalarımızda anlamlı derecede düşüktü. Acil servise başvuru öncesi tek nöbet geçiren hastalamızda, birden fazla nöbet geçiren hastalarımıza göre ST segment normal olma oranı anlamlı ölçüde yüksekti (p = 0.015). Acil servise başvuru öncesi birden fazla nöbet geçiren hastalarımızda; sistolik kan basıncı (p = 0.042), nötrofil sayısı (p = 0.028), bikarbonat düzeyi (p = 0.043) ve NLR (p = 0.002) başvuru öncesi tek nöbet geçiren hastalarmıza göre anlamlı yüksekti. Lenfosit sayısı (p = 0.023) ise acil servise başvuru öncesi tek nöbet geçiren hastalarımızda anlamlı yüksek çıktı. Monoterapi antiepileptik kullanan hastalarmızda uzun QTc görülme oranı, politerapi alan hastalarımıza göre anlamlı yüksek bulundu (p = 0.005). Politerapi anti epileptik tedavi alan hastalarmızda; lenfosit miktarı (p = 0.02), hemoglobin miktarı (p = 0.032), hematokrit miktarı (p = 0.024), serum kreatinin miktarı (p = 0.049) ve laktat düzeyi (p = 0.018) monoterapi alan hastalamıza göre anlamlı yüksek bulundu. Levetirasetam kullanan hastalarımızda EKG' de T negatifliği görülme yüzdesi (p = 0.017) ve ST segment anomalisi görülme yüzdesi (p = 0.036) kullanmayanlara göre anlamlı daha düşük bulundu. Karbamazepin kullanan hastalarımızda uzun QTc görülme oranı kullanmayanlara göre anlamlı düşük çıktı (p = 0.029). Aynı şekilde karbamazepin kullanmayan hastalarımızda ortalama QTc süresi kullananlara göre anlamlı bulundu (p < 0.001). Diğer kullanılan anti epileptik ilaçların anlamlı bir özelliği tespit edilemedi. Sonuç: Özet olarak ulaştığımız noktalar; karbamazepin kullanımı QTc sürelerine kısaltıcı etki yapmaktadır. Epileptik nöbetlerin kendisinin EKG üzerine bir takım etkiler gösterdiği aşikardır. Bunları genel olarak; sinüs taşikardisi, PR interval uzaması ve QT interval uzaması olarak sıralayabiliriz. Laboratuvar ve vital parametreler açısından ise bilhassa status epileptikuslu hastalarımızda enfektif parametrelerde artış ve kan gazında asidoz eğilimi belirgindir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to detect sudden unexpected death (SUDEP) and other serious cardiac arrhythmias early in epilepsy patients by examining the ECG changes occurring in the post-ictal period after epileptic seizures. In this way, we believe that the follow-up and modification of the treatment will become more effective. Materials and Methods: Our prospective study was conducted with 205 cases of epileptic seizures who applied to the Health Sciences University Istanbul Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between 13.07.2022 and 13.01.2023. 170 of our patients were previously diagnosed with epileptic seizures. 35 of our patients were evaluated as the first seizure and were diagnosed with epilepsy in the follow-ups after discharge. Patients who were not diagnosed with epilepsy in their follow-up after the first seizures were not included in our study. Those under the age of 18, pregnant women, breastfeeding, those with known coronary artery disease, those with any known diagnosis of rhythm disorder, those with a history of intracranial bleeding, and those with a history of ischemic cerebrovascular disease were not included in the study. These patients underwent routine ECG recording at the time of admission in the emergency clinic. PR interval duration, possible PR interval pathology, QRS duration, possible ST pathologies, QTc duration, and possible T wave pathology in these ECGs were recorded one by one. The antiepileptics used by the patients were recorded. Age and gender information were recorded. Belonging to epileptic seizure; seizure type, seizure frequency, and possible seizure triggering factors were recorded. It was recorded at which minute of the post ictal period the patients were at the time of ECG recording. Results: The most common heart rate anomaly in our patients who participated in our study was sinus tachycardia (24.4%). The incidence of sinus rhythm was 88.3%. The most common ECG pathology is 30%. It was negative T with 2. Within the laboratory and vital parameters of our newly diagnosed patients; finger blood sugar (p = 0.014) and lactate level (p = 0.001) were found to be significantly higher in newly diagnosed epilepsy patients. Bicarbonate level was significantly higher in our patients with known epilepsy (p = 0.013). The most common seizure type in our patients was generalized tonic chlomic with 48.8%. On the other hand, 5.4% of our patients were admitted to the intensive care unit with a preliminary diagnosis of status epilepticus. Our most common seizure triggering factor was anti-epileptic dose skipping with 28.8%. The rate of 1st degree AV block was significantly higher in our newly diagnosed epilepsy patients (p = 0.015). The long PR interval rate was also significantly higher in our newly diagnosed epilepsy patients (p = 0.036). Mean QTc duration was found to be significantly higher in our newly diagnosed epilepsy patients (p = 0.04). In our patients diagnosed with status epilepticus, the rate of rhythm without P waves was significantly higher (p = 0.022). In our patients admitted to the service; finger blood glucose (p = 0.009), CRP (p = 0.037), CRP / Albumin (p = 0.037) were significantly higher. In our status epilepticus patients admitted to the intensive care unit; leukocyte count (p = 0.036), neutrophil count (p = 0.009) were significantly higher. Likewise, pH (p = 0.004) and bicarbonate amount (p = 0.009) were significantly lower in our patients admitted to the intensive care unit. In our patients who had a single seizure before admission to the emergency department, the rate of being normal in the ST segment was significantly higher than in our patients who had more than one seizure (p = 0.015). In our patients who had more than one seizure before applying to the emergency department; Systolic blood pressure (p = 0.042), neutrophil count (p = 0.028), bicarbonate level (p = 0.043) and NLR (p = 0.002) were significantly higher than our patients who had a single seizure before admission. The lymphocyte count (p = 0.023) was significantly higher in our patients who had a single seizure before admission to the emergency department. The incidence of long QTc in our patients using monotherapy antiepileptic was found to be significantly higher than our patients receiving polytherapy (p = 0.005). In our patients receiving polytherapy anti-epileptic treatment; lymphocyte amount (p = 0.02), hemoglobin amount (p = 0.032), hematocrit amount (p = 0.024), serum creatinine amount (p = 0.049) and lactate level (p = 0.018) were found to be significantly higher than our patients who received monotherapy. In our patients who used levetiracetam, the percentage of T negativity in ECG (p = 0.017) and the percentage of ST segment anomaly (p = 0.036) were found to be significantly lower than those who did not use levetiracetam. The incidence of long QTc in our patients using carbamazepine was significantly lower than in patients not using carbamazepine (p = 0.029). Likewise, the mean QTc duration in our patients who did not use carbamazepine was found to be significant compared to those who used it (p < 0.001). No significant feature of other anti-epileptic drugs could be detected. Conclusions: The points we reached in summary in our study; The use of carbamazepine has a shortening effect on QTc times. It is obvious that epileptic seizures themselves have some effects on the ECG. These are generally; sinus tachycardia, PR interval prolongation and QT interval prolongation. In terms of laboratory and vital parameters, especially in our patients with status epilepticus, an increase in infective parameters and a tendency towards acidosis in blood gases are evident.