Davranışsal finans perspektifinden Türkiye'deki portföy yönetim şirketlerinde çalışan portföy yöneticilerinin davranışlarının incelenmesi
Investigation of the behaviors of portfolio managers working in portfolio management companies in Turkey from the perspective of behavioral finance
  1. Tez No: 808757
  2. Yazar: EBRU ERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, psikolojik önyargılar, yatırımcı davranışı, Behavioral finance, investor behavior, psychological biases
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yüzyıllardır finans dünyasına hâkim olan geleneksel finansa yönelik getirilen eleştiriler yeni bir bilim dalının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bireyleri rasyonel olarak ele alan geleneksel finansın tersine, davranışsal finans bireylerin yatırım kararlarını verirken duygu ve düşüncelerinin de etkisi olduğunu savunmaktadır. Bu çalışmadaki temel amaç, davranışsal finans kapsamında ele alınan bilişsel ve duygusal eğilimler ile portföy yöneticilerinin yatırım davranışları arasında nasıl bir ilişki olduğunu tespit etmektir. Davranışsal finans kapsamında, aşırı güven, demir atma çıpalama, temsililik, riskten kaçınma, sürü davranışı ve zihinsel muhasebe eğilimleri ile demografik özellikleri tespit etmeye yönelik sorular oluşturularak portföy yöneticilerine anket sunulmuştur. Elde edilen verilerle SPSS paket programında bağımsız iki örneklem t testi, mann whitney u testi ve anova testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda aşırı güven, temsililik ve zihinsel muhasebe için demografik faktörlerin anlamlı bir fark oluşturmadığı ortaya çıkmıştır. Riskten kaçınma eğiliminde, cinsiyet ve aylık ortalama gelir düzeylerinin değişmesinin anlamlı bir farklılık oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Sürü davranışı eğiliminde ise, yöneticilerinin eğitim düzeylerinin değişmesinin anlamlı bir farkılılık oluşturduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Criticism of traditional finance, which has dominated the financial world for centuries, has led to the emergence of a new discipline. Contrary to traditional finance, which accepts individuals as rational, behavioral finance argues that individuals' feelings and thoughts are also effective in investment decisions. The main purpose of this study is to determine the relationship between cognitive and emotional tendencies, which are considered within the scope of behavioral finance, and the investment behaviors of portfolio managers. Within the scope of behavioral finance, a questionnaire was presented to portfolio managers by forming questions to determine overconfidence, anchoring, representativeness, risk aversion, herd behavior and mental accounting tendencies and demographic characteristics. With the data obtained, two independent samples t-test, mann-whitney u test and anova test were performed in the SPSS package program. As a result of the analysis, it was revealed that demographic factors did not make a significant difference for overconfidence, representativeness and mental accounting. It has been revealed that there is a significant difference in risk aversion tendency, gender and monthly average income levels. As for the herd behavior tendency, it was revealed that the change in the education level of the managers made a significant difference.