Kırgızistan'ın bir oblastında (İl/bölge) genişletilmiş bağışıklama programının lot kalite örnekleme yöntemi ile değerlendirilmesi
Assessment of expanded programme on immunization using lot quality assurance samping technique in one oblast (Province) of Kyrgyzstan
  1. Tez No: 80884
  2. Yazar: FETHİYE GÜLİN GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER BERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş Bağışıklama Programı, Lot Kalite Örnekleme Yöntemi, Program değerlendirme 111, EPI, LQAS, Programme assessment IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Araştırma kapsamında Kırgızistan'da Chui İl'inde 12-23 ay yaş grubu çocuklarda aşılanma durumu Lot Kalite Örneklem Yöntemi kullanılarak incelenmiştir. İlde bulunan 8 ilçe ve 4 şehir olmak üzere toplam 12 lot ve 252 çocukta yapılan araştırma sonucu BCG, DBT1, DBT2, DBT3, Poliol, Polio2, Polio3 aşılama hizmetlerinin tüm lotlarda yeterli düzeyde bulunduğu, ancak Issık-Ata ilçesi ve Kant şehrinde kızamığa karşı aşılama hizmetlerinin düşük eşik değerin altında bulunduğu tebit edilmiştir. Chui ili genelinde aşılanma oranı kızamık aşısı için %84, diğer aşılar için %94 -95 olarak bulunmuştur. Lot Kalite Örneklem Yöntemi, küçük hizmet birimlerinde hizmet kalitesini, genelde de hizmetin kapsama oranını küçük bir örneklem ile tesbit etmeyi sağladığından sağlık yöneticilerinin hizmetleri değerlendirmede kullanabilecekleri bir hızlı değerlendirme yöntemi olarak yararlıdır. Yöneticilere kaynaklarının tahsisinde yardımcı olacak bilgi sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study explored the immunization status among children aged 12 through 23 months in Chui oblast of Kyrgyzstan by using Lot Quality Assurance Sampling (LQAS) technique. The survey covered 252 children in total 12 lots comprising of 8 raions and 4 cities in Chui oblast and the immunization of children against BCG, DBT1, DBT2, DBT3, Poliol, Polio2, Polio3 has been assessed as adequate whereas the immunization against measles has been identified as inadequate in Issik-Ata raion and Kant city. Immunization coverage has been found 84% against measles and 94-95% for other vaccines. LQAS can be used to judge the quality of services provided by health workers within an administrative unit as well as estimating the coverage by taking the judgement of all units within a large area into consideration. Therefore, it can serve as a rapid assessment method which can be used by the health managers in evaluating their services and it provides information which can guide the resource allocation decisions of the managers.