Tıbbi mümessillerin besin tüketimleri, fiziksel aktiviteleri ve antropometrik ölçümleri ile zayıflık beklentileri ve beden memnuniyetleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
Determination of the relationships between dietary intake, physical activity, anthropometric measurements, expectations of thinness, and body satisfaction among medical representatives
- Tez No: 808907
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MURAT GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi mümessil, beden kütle indeksi, zayıflık beklentisi, beden memnuniyeti, fiziksel aktivite, Medical representatives, body mass index, expectations of thinness, body satisfaction, physical activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda, beden memnuniyeti giderek daha fazla önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Modern toplumda, medyanın etkisi, sosyal normlar ve artan mükemmeliyetçiliğin bireylerin bedenleriyle ilgili daha fazla kaygıya sahip olmalarına neden olduğu düşünülmektedir. Beden üzerinde eleştirilerin yapıldığı bir iş ortamı birey üzerinde baskı oluşturabilmekte, bireyin bedenine karşı hoşnutsuzluğu başlatabilmekte ve beden algısını bozabilmektedir. Bu durum yeme davranışında değişiklikler görülmesine, sağlığa uzun vadede zarar verebilecek katı diyetlerin uygulanmaya çalışılmasına neden olabilmektedir. Beden memnuniyetsizliği ve yüksek zayıflık beklentisi, bireylerin kendi bedenlerine yönelik olumsuz bir tutum geliştirmelerine ve sürekli olarak kusurlarını vurgulamalarına neden olabilir. Bireyler, toplumda kabul gören ideal bir beden tipine uymak için kendilerini zorlayabilir ve kendi bedenlerini kabul etmekte zorluk yaşayabilirler. Bu durum düşük özsaygı, depresyon, yeme bozuklukları ve diğer sağlık sorunlara yol açabilir. Bu durumun fiziksel sağlık üzerindeki etkileri arasında sağlıksız diyet alışkanlıkları, aşırı egzersiz, yeme bozuklukları ve obezite riski yer alır. Bireyler, kusurlarını düzeltmek için sağlıksız diyetler veya zararlı zayıflama yöntemleri gibi sağlığa zararlı davranışlara başvurabilirler. Bu durum, vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri alamamalarına, beslenme bozukluklarına ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu araştırmada tıbbi mümessillerin beslenme durumları ve fiziksel aktivitelerini saptamak, BKİ durumlarının ne olduğu belirlemek, mevcut ağırlıklarından şikayetçi olup olmadıklarını, zayıflık beklentileri ve beden memnuniyetleri ortaya konularak incelemek ve tıbbi mümessillerin beslenmeye dayalı ihtiyaçlarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma Nisan 2023 - Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup 5 farklı bölümden oluşan bir anket çalışması ile yapılmıştır. Anket formu, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini ve antropometrik ölçümlerini öğrenmeye yönelik sorulardan, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kısa formundan (IPAQ), Kişilerarası Zayıflık Beklentileri (IOET) ve Beden Memnuniyeti Ölçeğinden ve biri iş günü biri izin günü olmak üzere 2 gün için 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı formundan oluşmaktadır. Araştırmaya toplamda 348 (248 Kadın, 100 Erkek) tıbbi mümessil dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda tıbbi mümessillerin beden kütle indekslerinin yaşları ile doğru orantılı arttığı, zayıflık algılarının yüksek olduğu ve beden memnuniyetlerinin düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca kadın tıbbi mümessillerin erkek mümessillere oranla daha yüksek zayıflık beklentisi ve daha düşük beden memnuniyetine sahip oldukları gözlemlenmiştir. Bununla birlikte fiziksel aktivite düzeylerinin, beden memnuniyetleri ve zayıflık beklentileriyle arasında önemli bir ilişki saptanamamıştır. Genişletilmiş iş yeri sağlık programlarının ve gıda tüketimini, fiziksel aktiviteyi ve beden imajı algısını ele alarak oluşturulacak müdahalelerin, tıbbi mümessillerin genel sağlık düzeylerini, profesyonel rollerindeki etkinliğini ve başarısını artırabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, body dissatisfaction has become an increasingly important issue. In modern society, the influence of media, social norms, and heightened perfectionism is believed to contribute to individuals experiencing greater anxiety about their bodies. A work environment where criticism of one's appearance occurs can create pressure, initiate body dissatisfaction, and distort body image. This, in turn, can lead to changes in eating behaviors and attempts to adhere to strict diets, which may have long-term detrimental effects on health. Body dissatisfaction and the high expectation of being thin can lead individuals to develop a negative attitude towards their own bodies and constantly emphasize their flaws. People may push themselves to conform to an ideal body type accepted by society and struggle with self-acceptance. This can result in low self-esteem, depression, eating disorders, and other health issues. Furthermore, the harmful consequences of body dissatisfaction and the high expectation of being thin can manifest in various areas. The effects on physical health include unhealthy diet habits, excessive exercise, eating disorders, and an increased risk of obesity. Individuals may resort to unhealthy diets or harmful weight-loss methods in an attempt to correct their perceived flaws. This can lead to inadequate nutrient intake, eating disorders, and long-term health problems. Body dissatisfaction also has significant psychological implications. It is often associated with low self-esteem, depression, social anxiety, and personality disorders. When individuals constantly criticize their own bodies and feel inadequate, their overall life satisfaction can be negatively affected. This study aims to determine the nutritional status and physical activity levels of medical professionals, identify their body mass index (BMI), assess their dissatisfaction with their current weight, and explore their expectations regarding thinness and body satisfaction. The study attempts to identify the dietary needs of medical professionals. The research was conducted through a survey consisting of five sections between April 2023 and June 2023. The survey included questions about participants' socio-demographic characteristics, anthropometric measurements, the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) short form, the Interpersonal Expectations of Thinness Scale (IOET), the Body Satisfaction Scale, and a 24-hour retrospective food consumption record for two days, one of which was a working day and the other a day off. A total of 348 medical professionals (248 female, 100 male) were included in the study. The study findings revealed that the body mass indexes of medical professionals increased in proportion to their age, indicating higher levels of thinness expectations and lower levels of body satisfaction. Moreover, female medical professionals were observed to have higher levels of thinness expectations and lower levels of body satisfaction compared to their male counterparts. However, no significant relationship was found between physical activity levels and body satisfaction or thinness expectations. It is believed that interventions focusing on workplace health programs and addressing food consumption, physical activity, and body image perception could enhance the overall effectiveness and success of medical professionals in their professional roles.