Tiroid kanserinin tiroid fonksiyonu ile ilişkisi
Relationship of thyroid cancer and thyroid function
  1. Tez No: 809240
  2. Yazar: OZAN ANDAÇ ERBİL
  3. Danışmanlar: DR. SERAP MUMCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hyperthyroidism and Thyroid Cancer, Hyperthyroidism and Thyroid Cancer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET: Amaç Genel olarak endemik guatr bölgesi kabul edilen ülkemizde kliniğimizde tiroidektomi uygulanan hastalardaki tiroid kanseri sıklığı ile tiroid fonksiyon testlerinin ilişkisi uygulanan tedaviler yönünden retrospektif olarak incelendi. Materyal ve metod: Bu çalışmada kliniğimizde Ocak 1999 - Haziran 2005 tarihleri arasında tiroidektomi ameliyatı yapılan hipertroidik ve ötiroidik toplam 459 hastanın demografik verileri, aile öyküsü, radyasyon öyküsü, radyoaktif iyot öyküsü ve tiroid fonksiyon testleri ile birlikte patoloji sonuçları ve uygulanan tedavi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Hipertiroidili 25' i erkek 119' u kadın toplam 144 hasta ile ötiroid 284' ü kadın 31'i erkek toplam 315 hasta (genel toplam 459 ) çalışmaya dahil edildi. Histopatolojik incelemede hipertiroidik olan 12 hastada (%8.3) kanser tespit edildi. Bu hastaların 7' sinde tanı toksik MNG (%58.3), 5'inde Basedow Graves Hastalığı (%41.6) idi. Hastaların 11'inde patoloji papiller tiroid kanseri ve 1'inde folliküler tiroid kanseriydi. 3 hastada kapsül invazyonu, bu hastaların 1' inde de cerrahi sınır pozitif bulundu, 3 hastada lenfovasküler invazyon tespit edildi. Histopatolojik incelemede 27 ötiroidik hastada (%8.25) kanser tespit edildi. Bu hastaların 24'ünde tanı MNG (%88.4),3'ünde nodüler guatr (%11.6) idi. Hastaların 25'inde patoloji papiller,1'inde anaplastik,1'inde medüller tiroid kanseriydi. 8 hastada kapsül invazyonu,2 hastada kapsüle 1mm yakınlık, 2 hastada cerrahi sınır pozitifliği, 5 hastada lenfovasküler invazyon, 1 hastada da lenf nodu metastazı tespit edildi. Hipertroidik hastalarda kanser oranı; toksik MNG'li hastalarda (%7,14),Basedow Graves'li hastalarda (%15,15) olarak tespit edildi. Ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ötroidik hastalarda kanser oranı ; MNG'li hastalarda (%8,9), nodüler guatrlı hastalarda (%6,7), olarak tespit edildi Ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Multinodüler guatr yada fonksiyone tiroid nodüllerinde malignite riski mevcut olduğundan ameliyatın planlaması bu bilgiler ışığında yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Objective: In our country, which is generally accepted as an endemic goiter region, the relationship between the frequency of thyroid cancer and thyroid function tests in patients who underwent thyroidectomy in our clinic was analyzed retrospectively in terms of the treatments applied. Materials and methods: In this study, demographic data, family history, radiation history, radioactive iodine history, thyroid function tests, pathology results and treatment records of 459 hyperthyroid and euthyroid patients who underwent thyroidectomy in our clinic between January 1999 and June 2005 were retrospectively analyzed. . Results: A total of 144 patients (25 males and 119 females) with hyperthyroidism and 315 patients (284 females and 31 males) with euthyroidism (general total 459) were included in the study. In the histopathological examination, cancer was detected in 12 patients (8.3%) who were hyperthyroid. The diagnosis was toxic MNG in 7 of these patients (58.3%), and Basedow Graves' Disease in 5 (41.6%). Pathology was papillary thyroid cancer in 11 patients and follicular thyroid cancer in 1 patient. Capsule invasion was found in 3 patients, surgical margin was positive in 1 of these patients, and lymphovascular invasion was detected in 3 patients. Histopathological examination revealed cancer in 27 euthyroid patients (8.25%). The diagnosis was MNG (88.4%) in 24 of these patients and nodular goiter in 3% (11.6%). Pathology was papillary in 25 patients, anaplastic in 1, medullary thyroid cancer in 1 patient. Capsule invasion was detected in 8 patients, 1 mm proximity to the capsule in 2 patients, positive surgical margins in 2 patients, lymphovascular invasion in 5 patients, and lymph node metastasis in 1 patient. Cancer rate in hyperthyroidic patients; It was detected in patients with toxic MNG (7.14%) and in patients with Basedow Graves (15.15%). However, no statistically significant difference was found between the two groups. Cancer rate in euthyroid patients; It was detected in patients with MNG (8.9%) and patients with nodular goiter (6.7%), but there was no statistically significant difference between the two groups. Conclusion: Since there is a risk of malignancy in multinodular goiter or functioning thyroid nodules, the planning of the operation should be done in the light of this information.