Eski Türkçede yansımalı sözcükler
Onomatopeic words in old Turkish
  1. Tez No: 809456
  2. Yazar: GÜLSEN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türkçe, Ses Yansımalı Sözcükler, Yapısal Tasnif, Seslerin Kaynakları, Seslerin Kavram Alanları, Old Turkic, Onomatopeic Words, Structural Classification, Sources of Sounds, Conceptual Fields of Sounds
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tabiatta var olan gürültüler onu işiten insan tarafından duyuş ve seziş farklılığıyla birlikte sesin verdiği imkânlar dâhilinde adlandırılmış, söz biçimine getirilmiştir. Anlatıma canlılık katan yansımalar yazı dilinde kalıplaşmış ve yansıma oldukları zamanla unutulmuştur. Türkçenin ses tarihinin aydınlatılması konusu Eski Türkçe söz varlığı içerisindeki ses yansımalı sözcüklerin tespit edilmesiyle mümkündür. Bu tezin kaynağını oldukça zengin bir içeriğe sahip olan Türkçenin en eski sözlüğü Dîvânu Lugâti't Türk'ün yanı sıra An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish, Old Turkic Word Formation, Jens Wilkens'in Eski Uygurcanın El Sözlüğü Eski Uygurca – Almanca – Türkçe son olarak Hasan Eren'in Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü oluşturmaktadır. Çalışma“Giriş”,“Eski Türkçedeki Ses Yansımalı Sözcüklerin Yapısal Tasnifi”,“Kaynağı Bakımından Ses Yansımalı Sözcükler”,“Kavram Alanları Bakımından Ses Yansımalı Sözcükler”,“Sonuç”ve“Sözcük Dizini”olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The noise that exist in nature are named and transformed into words by the people who hear them, together with the difference in sensation and perception, within the possibilities provided by the sound. The reflective sounds that add vitality to the expressions, have been frozen in written language and their being of reflections have been forgotten over time. The enlighting of the phonetic history of Turkic is possible by detecting the onomatopeic words in the Old Turkic vocabulary. Dîvânu Lugâti't Türk, the oldest dictionary of Turkic, which is very rich in content, as well as An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish, Old Turkic Word Formation, Eski Uygurcanın El Sözlüğü Eski Uygurca – Almanca – Türkçe by Jens Wilkens and finally the dictionary of Hasan Eren Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü constitute the sources of this thesis. The study consists of 6 chapters:“Introduction”,“The Structural Classification of Onomatopeic Words in Old Turkic”,“Onomatopeic Words in Terms of Their Source”,“Sound Onomatopeic Words in Terms of Conceptual Areas”,“Conclusion”and“Word İndex”.