Bir beslenme danışmanlığı merkezine başvuran yetişkin bireylerin mikrobiyota farkındalığı ve bağırsak sağlığının değerlendirilmesi
The evaluation of microbiota awareness and gut HEALTH of adults applying to a nutrition counseling center
  1. Tez No: 809481
  2. Yazar: SÜMEYYE MAKAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Gastroenteroloji, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyota, probiyotik, prebiyotik, bağırsak sağlığı, Microbiota, probiotic, prebiotic, gut health
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma bir beslenme danışmalığına başvuran yetişkin bireylerin mikrobiyota farkındalığı ve bağırsak sağlığının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya %75'i kadın, %25'i erkek olmak üzere 100 kişi dahil edilmiştir. Çalışmada katılımcılara sosyo demografik bilgileri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği, fiziksel aktivite durumu, bağırsak sağlığı, probiyotik ve prebiyotik tüketim durumu ve besin tüketim kaydını içeren yedi bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Besin tüketim kaydı bilgileri beslenme bilgi programı (BeBiS)'nda analiz edilmiş ve sonuçları diğer veriler ile birlikte Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) programına aktarılmıştır. Sonuçlar yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca, açıklık değerleri verilerek betimlenmiş, verilerin analizinde ki-kare, mann whitney u, kruskal wallis, spearman korelasyon analizi testleri kullanılmıştır. Mikrobiyota farkındalık ölçeği puanı ile katılımcıların vücut ağırlığı, bki, bel çevresi değerleri arasında zıt yönde anlamlı bir ilişki vardır (p0,05). Kolonik taşıma hızı, bki ve bel çevresi değerine göre anlamlı olarak farklılık göstermektedir (p0,05). Bireylerin mikrobiyota farkındalığının yüksek olması sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde önemlidir ve bireylerin bilgilendirilmesi için konunun uzmanlarına önemli bir sorumluluk düşmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the microbiota awareness and gut health of adult individuals who applied to a nutritional counseling. 100 people, 75% female and 25% male, were included in the study. In the study, a questionnaire consisting of seven parts was applied to the participants, including their socio-demographic information, anthropometric measurements, nutritional habits, Microbiota Awareness Scale, physical activity status, intestinal health, probiotic and prebiotic consumption status, and food consumption record. Food consumption record information was analyzed in the nutrition information program (BeBiS) and the results were transferred to the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) program together with other data. The results were described by giving percentage, mean, standard deviation, median, and range values, and chi-square, mann whitney u, kruskal wallis, spearman correlation analysis tests were used in the analysis of the data. There is an inversely significant relationship between the microbiota awareness scale score and the participants' body weight, bki, and waist circumference (p0.05). Colonic carrying rate differs significantly according to the values of BMI and waist circumference (p0.05). A high awareness of the microbiota of individuals is important in the protection and development of health, and experts in the field have an important responsibility to inform individuals.