Farklı döner eğe sistemleri kullanarak şekillendirilen mandibular molar dişlerin stres dağılımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of stress distribution of mandibular molar TEETH prepared using different rotary file systems
  1. Tez No: 809558
  2. Yazar: SİNEM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE KOÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Döner eğeler, Mikrobilgisayarlı tomografi, Sonlu elemanlar stres analizi, Finite element analysis, Microcomputed tomography, Rotary files
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rezin içerikli mandibular birinci molar dişlerin, farklı nikel titanyum (Ni-Ti) döner enstrümanla şekillendirilmesinin, stres dağılımına etkisinin Sonlu Elemanlar Stres Analizi (SESA) yöntemiyle incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretilmiş modeller, dört farklı Ni-Ti enstrümanla şekillendirilmiştir. Şekillendirilen modeller beş grup olacak şekilde sınıflandırılmıştır: Grup 1: ProTaper Gold (PTG), Grup 2: Reciproc Blue (RCB), Grup 3: Xp-endo Shaper (XPS), Grup 4: Hyflex EDM (HEDM) ile şekillendirilmiş, Grup 5: şekillendirme yapılmamış grup. Modeller Scanco Medical Mikro-BT 50 (İsviçre) cihazı ile 70 kVp güç, 114 μA akım, 30 µm voxel boyutu, 300 ms bütünleşme zamanı, 0.5 mm alüminyum filtre olacak şekilde taranmıştır. Her bir örnekten yaklaşık 700-750 kesit görüntü alınmıştır. Tomografi verileri DICOM formatında kaydedilmiştir. SESA için 250 N büyüklüğünde, iki farklı yük uygulanmıştır. İlk yük; santral fossaya dik, ikinci yük; dişin uzun aksına 45° derece açıyla bukkal tüberkülün lingual düzlemine eğik şekilde uygulanmıştır. Stres değerlendirmeleri von Mises Stres, maksimum asal gerilim ve minumum asal gerilim değerleri ile ifade edilmiştir. Sonuçlar yorumlarla değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki yükleme koşulunda da meydana gelen stres, kuvvet uygulama alanlarında yoğunlaşmıştır. En yüksek stres değerleri Grup 3'te, en düşük ise Grup 5'te gözlemlenmiştir. Oblik yükler altında oluşan stresler, dikey yüklerden daha yüksek gözlemlenmiştir. Sonuç: Hacimsel farklılıklar parçanın genelinde stres artışına ve belli bölgelerde stres konsantrasyonlarında artışa sebep olsa da; dentin genelinde stres dağılımlarının benzer olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of prepared the resin-containing mandibular first molars with different nickel titanium (Ni-Ti) rotary instruments on the stress distribution using the Finite Element Analysis (FEA) method. Materials and Methods: 3D printed models manufactured were shaped with four different Ni-Ti instruments. The models were divided into five groups: Group 1: ProTaper Gold (PTG), Group 2: Reciproc Blue (RCB), Group 3: Xp-endo Shaper (XPS), Group 4: Hyflex EDM (HEDM), Group 5 : unprepared model. Models were scanned with Scanco Medical Micro-BT 50 (Switzerland) device with 70 kVp power, 114 μA current, 30 µm voxel size, 300 ms integration time, 0.5 mm aluminum filter. Approximately 700-750 cross-sectional images were taken from each sample. Tomography data were saved in DICOM format. Two different loads of 250 N were applied for FEA. First load; applied vertical to the central fossa, second load; applied obliquely to the lingual plane of the buccal tubercle at an angle of 45° to the long axis of the tooth. Stress evaluations were expressed by von Mises Stress, maximum principal stress and minimum principal stress values. Results were evaluated with comments. Results: Stress occurring in both loading conditions is concentrated in the application areas. The highest stress values were observed in Group 3 and the lowest in Group 5. Stresses under oblique loads were observed to be higher than vertical loads. Conclusion: Although volumetric differences cause an increase in stress throughout the part and an increase in stress concentrations in certain regions; It was observed that the stress distributions were similar across.