An investigation of English language teachers' reflectivity and abstraction skills through reflective journals
İngilizce öğretmenlerinin yansıtma ve soyutlama becerilerinin yansıtma günlükleri üzerinden incelenmesi
- Tez No: 809899
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİM GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Öğretmen Yansıtıcılığı, Soyutlama Becerisi, Yansıtma Günlüğü, Professional Development, Teacher Reflectivity, Abstraction Skill, Reflective Journal
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Öğretmenlik sürekli gelişim gerektiren bir meslektir ve bu gerekliliği yerine getirmenin tek yolu sürekli öğrenmedir. Öğretmenlerin yüksek kalitede eğitim verebilmeleri ve 21. yüzyılda mesleğin hızla değişen doğasına ayak uydurabilmeleri için kendilerini geliştirmeye devam etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, öğretmenler mesleki gelişim (MG) faaliyetlerine katılmayı meslek hayatları boyunca bir alışkanlık haline getirmelidir. Ancak mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak tek başına yeterli değildir ve gerekli araçlarla desteklenmelidir. Yansıtma, öğretmenlerin katıldıkları MG faaliyetlerinden elde ettikleri kazanımları artırmaları için çok önemlidir ve yansıtma günlüğü tutmak, kapsamlı bir yansıtma gerçekleştirmek için uygun bir yoldur. Bu çalışma, hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin MG farkındalığını ve düzenli olarak MG etkinliklerine katılmanın ve bu etkinliklerle ilgili yansıtıcı günlük tutmanın soyutlama becerilerini ve yansıtıcılık gelişimlerini nasıl etkilediğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Veriler, kolayda örnekleme yoluyla seçilen beş katılımcıdan toplam 20 bire bir yarı yapılandırılmış görüşme ve 40 yansıtma günlüğü kaydı aracılığıyla toplanmıştır. Eldeki araştırma soruları, toplanan verilerin derinlemesine analizini gerektirdiğinden, bu çalışmada nitel bir yaklaşım benimsenmiş ve veriler tematik analiz yoluyla incelenmiştir. Katılımcıların MG farkındalıklarının yeterli olduğu, ancak MG etkinliklerine katılımlarının olması gerektiği kadar sık olmadığı tespit edilmiştir. Bir diğer bulgu ise düzenli MG katılımının ve yansıtma günlüğü tutmanın katılımcıların yansıtıcılığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu, ancak soyutlama becerilerinin söz konusu eylemlerden etkilenmediği görülmüştür. Çalışmanın bulgularının, öğretmenlerin mesleklerinde kendilerini geliştirmelerine ve politika yapıcıların gelecekte daha yetkin öğretmen nesilleri yetiştirmelerine yardımcı olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Teaching is a profession that requires constant development and the only way to fulfill this requirement is constant learning. It is crucial for teachers to keep improving themselves in order to deliver high quality education and keep up with the fast-changing nature of the profession in 21st century. Therefore, teachers must make attending professional development (PD) activities a habit throughout their professional lives. However, attending PD activities is not enough on its own and it must be supported with necessary means. Reflection is crucial for teachers to increase their intake from the PD activities they attend and reflective journaling is a suitable way to realize a thorough reflection. The present study has aimed to reveal the PD awareness of in-service English language teachers and how attending PD activities regularly and keeping reflective journals on such activities affect their abstraction skill and reflectivity development. The data were collected from five participants, who were chosen via convenience sampling, through a total of 20 one-on-one semi-structured interviews and 40 reflective journal entries. The present study has adopted a qualitative approach since the research questions in hand required an in-depth analysis of the collected data, which were examined through thematic analysis. It was found that participants' PD awareness was adequate, yet, their PD attendance was not as frequent as it could be. Another revelation was that regular PD attendance and reflective journaling had a positive impact on participants' reflectivity, however, their abstraction skill was not seemed to be affected by mentioned actions. The findings of the study are hoped to help teachers to improve themselves at their profession and policymakers to raise more competent generations of teachers in the future.