Öğretmenlerin duygu düzenleme güçlükleri ile sınıf yönetimi özyeterliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining relationship between teachers' difficulties in emotion regulation and teachers' classroom management self-efficacy
- Tez No: 809948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEGİŞ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme güçlüğü, Sınıf yönetimi, Öğretmen öz-yeterliği, Difficulties in emotion regulation, Classroom management, Teacher self-efficacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada öğretmenlerin duygu düzenleme güçlükleri ile sınıf yönetimi öz-yeterlikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmıştır. Çalışma evreni Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde yer alan öğretmenlerdir. Araştırmaya Tekirdağ ilinde farklı kademelerde çalışan 352 öğretmen katılmıştır. Örneklemin belirlenmesinde basit rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Gratz ve Roomer (2004) tarafından geliştirilen Yiğit ve Guzey (2017) tarafından Türkçe'ye uyarlanan DERS-16 kısa ölçeği ve Tschannen-Moran ve Woolfolk-Hoy tarafından geliştirilen, Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan öğretmen öz-yeterlik ölçeğinin sınıf yönetimi öz-yeterliği alt boyutu kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, korelasyon ve regresyon analizleri SPSS 22 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulguları; sınıf kademesiyle duygu düzenleme güçlüğü arasında negatif, sınıf yönetimi öz-yeterliği arasında ise pozitif yönlü bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Yani sınıf kademesi arttıkça öğretmenlerin duygu düzenleme güçlükleri azalırken, sınıf yönetimi öz-yeterlikleri artmaktadır. Gelecekteki araştırmalarda bu bulguların altında yatan nedenler araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between teachers' difficulties in emotion regulation and classroom management self-efficacy. The research was conducted with correlational research method, one of the quantitative research models. The universe of the study is the teachers in the district of Süleymanpaşa in Tekirdağ. 352 teachers working at different levels in Tekirdağ participated in the research. Simple random sampling method was used to determine the sample. As a data collection tool, the DERS-16 short scale developed by Gratz and Roomer (2004) and adapted into Turkish by Yiğit and Guzey (2017), the classroom management self-efficacy sub-dimension of the teacher self-efficacy scale and developed by Tschannen-Moran and Woolfolk-Hoy, adapted into Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005). In the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation, correlation, and regression analyzes were performed using SPSS 22 program. Research findings: It shows that there is a negative relationship between grade level and difficulty in emotion regulation, and a positive relationship between classroom management self-efficacy. In other words, as the grade level increases, teachers' emotion regulation difficulties decrease, while their classroom management self-efficacy increases. The reasons underlying these findings should be explored in future research.