Bağımsız denetim kalitesinin şirketlerin finansal performansı üzerine etkisi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
The impact of audit quality on financial performance of companies: An application on Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 810025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSEL ÇETİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim Kalitesi, Bağımsız Denetim, Denetim, ROA, ROE, TOBIN Q, Audit, Independent Audit Quality, Independent Audit, ROA, ROE, TOBIN
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Denetim, finansal raporlamanın bütünlüğünü sağlamak ve iş operasyonlarında şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik etmek için modern dünyada kritik öneme sahiptir. Küresel ticaret işlemlerinin artan karmaşıklığı ve çok uluslu şirketlerin büyümesi ışığında, finansal raporlamanın bağımsız ve objektif bir değerlendirmesine duyulan ihtiyaç daha da önem kazanmıştır. Bir şirketin iç kontrollerinin, risk yönetim sistemlerinin, finansal raporlamanın ve diğer operasyonel faaliyetlerin yeterliliğini ve etkinliğini değerlendirmeyi içeren bir denetim sonuçlarının değerlendirilmesini ifade eder. Denetim analizinin amacı, bir şirketin faaliyetlerinin bağımsız ve objektif bir değerlendirmesini sağlamak, zayıflık veya risk alanlarını belirlemek ve iyileştirme için öneriler sunmaktır. Çalışmanın literatür kısmında; Denetim, Bağımsız denetim, bağımsız denetim kalitesi, finansal performans gibi kavramlar detaylı olarak bir şekilde anlatılmıştır. Bu araştırma amacı bağımsız denetim hizmet kalitesi ile şirketlerin finansal performansları arasında bir ilişkinin varlığını test etmek etmektir. Bu çalışmada Borsa İstanbul yer alan ilk 100 şirketin 2021 ve 2022 yılı faaliyet verileri kullanılmıştır. Şirketlerin büyüklüğü ve denetim görüşleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını ve bu ilişkinin niteliği araştırılmak amacıyla yapılmıştır. Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ile yapılan analiz bulgularında kurulan modeller anlamlı çıkmakla birlikte, bağımsız denetim kalitesi ve bağımsız denetim görüşü ile şirket karlılık oranları arasındaki ilişkilerin zayıf bir ilişki biçiminde veya istatistiki olarak anlamsız bir ilişki biçiminde çıkmıştır. Bu nedenle bağımsız denetim kalitesi ve bağımsız denetim görüşü ile şirket karlılık oranları arasında genel olarak istatiksel açıdan anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Auditing is critical in the modern world to ensure the integrity of financial reporting and promote transparency and accountability in business operations. In light of the increasing complexity of global trade transactions and the growth of multinational companies, the need for an independent and objective assessment of financial reporting has become even more important. It refers to the evaluation of the results of an audit, which includes evaluating the adequacy and effectiveness of a company's internal controls, risk management systems, financial reporting, and other operational activities. The purpose of audit analysis is to provide an independent and objective assessment of a company's operations, identify areas of weakness or risk, and offer suggestions for improvement. In the literature part of the study; Concepts such as audit, independent audit, independent audit quality, and financial performance are explained in detail. The aim of this research is to test the existence of a relationship between the quality of independent audit services and the financial performance of companies. In this study, the activity data of the first 100 companies in Borsa Istanbul for the years 2021 and 2022 were used. It was conducted to investigate whether there is a relationship between the size of the companies and audit opinions and the nature of this relationship. Although the models established in the analysis findings made with Multiple Linear Regression Analysis were significant, the relationships between independent audit quality and independent audit opinion and company profitability ratios were either weak or statistically insignificant. For this reason, it has been determined that there is no statistically significant relationship between the independent audit quality and independent audit opinion and company profitability ratios in general.