Representation of the body as confined space: Pain and pleasure in contemporary English fiction
Kuşatılmış alan olarak bedenin temsili: Çağdaş İngiliz kurgusunda acı ve zevk
  1. Tez No: 810081
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA CİVELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: beden, cinsellik, sapkınlık, uzam/mekân, öteki, medeniyet, iktidar, bilim, hapsedilme/kuşatılma, özne, düzen/düzensizlik, fantezi, acı, zevk, arzu, şiddet, bakış, çağdaş dönem, çağdaş İngiliz kurgusu, roman, the body, sexuality, perversion, space, the other, civilisation, power, science, confinement, subject, order/disorder, fantasy, pain, pleasure, desire, violence, gaze, contemporary era, contemporary English fiction, novel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu doktora tezi, çağdaş İngiliz kurgusundaki insan bedeni kavramına odaklanır ve bu kavramın sapkın temsillerini incelemeyi amaçlar. Çağdaş İngiliz romancılarının sapkınlığı acı ve zevk karmaşıklığı vasıtasıyla nasıl temsil ettiklerini anlayabilme adına, öncelikle beden üzerine yapılmış olan mekânsal çıkarımların da katkısıyla uzamsal beden kavramsallaştırılmıştır. Böylelikle, özellikle kısıtlanmış ya da bir şekilde hapsedilmiş bireyler aracılığıyla kuşatılmış fantezi alanı olarak insan bedeni algısına sahip sapkın stratejiler ve mekanizmalar ifşa edilmiş ve sorgulanmıştır. Aslında bu bağlamda, çağdaş dünyada insanın özne olma hâlinin sapkınca (cinsel ya da cinsellik dışı yolla) nasıl kurgulandığı ve bu durumun dönemin anlatılarına olan muhtelif yansımaları irdelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, bir hayli yüksek seviyelerde mekânsal/uzamsal farkındalık içeren dört çağdaş İngiliz romanı (farklı on yıllık dönemlerden) bilhassa seçilmiştir: Anthony Burgess'in Otomatik Portakal'ı, J. G. Ballard'ın Çarpışma'sı, Ian McEwan'ın Yabancı Kucak'ı ve Kazuo Ishiguro'nun Beni Asla Bırakma'sı. Ancak, bu romanlardaki mekânsallık/uzamsallık, bahsi geçen olgunun gerçek anlamından ibaret değildir. Fiziksel mekân zenginliğine ek olarak bu romanlar, mecazi mekân ve uzam fikrini, yani benim adlandırmam ile uzamsal bedeni ortaya koyar. Bu yüzden tartışma noktam daha çok, insan bedeninin sembolik düzlemde nasıl ve hangi şekillerde bir mekâna ya da bir uzama, diğer bir deyişle sapkın fantezilerde mekânsal veya uzamsal uzantılara, dönüştü(rüldü)ğü ekseninde yoğunlaşır. Bir yandan sapkın (birey) ile sözde medeniyet ve onun bileşen kurumları (toplum) arasındaki tehditkâr gerilim irdelenirken, diğer yandan da alternatif bir toplum ya da hâkim kültürü yedekleyen başka bir kültür inşa etme çabasındaki sapkın girişimler işaret edilmeye çalışılmaktadır. Nitekim bu doktora tezi, sadece birkaç sapkın özneyi değil aynı zamanda geniş çapta yaygın, sistematik olarak sapkın diye nitelendirilebilecek bazı uygulamaları, yani keyfî kurallara itaate zorlayarak bireyleri tahakküm altına alan, aksi halde onları şiddetle cezalandıran evrensel disiplin mekanizmalarını ve organizasyonları tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the concept of the human body and aims to explore its perverse (re)presentations in contemporary English fiction. To be able to understand how contemporary English novelists represent perversion by the agency of the complexity of pain and pleasure, I primarily conceptualise the spatial body so that I can uncover and interrogate those perverse strategies and mechanisms that perceive the human body as confined fantasy space. In so doing, I indeed attempt to survey how human subjectivity has been perversely (sexually or nonsexually) constructed in the contemporary world and its diverse reflections in the narratives of the period. To this end, four contemporary English novels (from different decades) with a very high level of spatial awareness are selected on purpose: Anthony Burgess's A Clockwork Orange, J. G. Ballard's Crash, Ian McEwan's The Comfort of Strangers, and Kazuo Ishiguro's Never Let Me Go. Yet, their spatiality is not simply in its literal sense. In addition to a multitude of literal spaces, all of those novels intriguingly convey metaphorical idea of space, i.e. the spatial body in my own denotation. My argument, therefore, rather concentrates on how human bodies are somehow transformed into those spaces, namely, how they figuratively become spatial extensions in perverse fantasies. On the one hand, I search for the threatening tension between the pervert (individual) and the so-called civilisation and its constituent institutions (society); on the other hand, I try to indicate the perverse attempts to form an alternative society, a substitute culture for the hegemonic culture. Thus, this dissertation discusses not only a number of perverse subjects but also some widespread systematic(ally) perverse practices, i.e. universal disciplinary mechanisms and organisations oppressing individuals to obey arbitrary rules or severely punishing them otherwise.