NON-hodgkin lenfoma'lı hastaların serum PTX-3, FGF-2 VE TSG-6 düzeylerinin belirlenmesi
Determination of serum PTX-3, FGF-2 AND TSG-6 levels of patients with NON-hodgkin lymphoma
- Tez No: 810166
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TERZİ, DOÇ. DR. HALEF OKAN DOĞAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Hematoloji, Hematology
 - Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin Lenfoma (NHL), PTX-3, FGF-2, TSG-6, Non-Hodgkin Lymphoma (NHL), PTX-3, FGF-2, TSG-6
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 122
Özet
Non-Hodgkin Lenfoma (NHL), lenf nodlarından ya da ekstranodal lenfatik dokulardan köken alan lenfoid hücrelerin anormal klonal proliferasyonu ile karakterize dünyada en sık görülen hematolojik malignitedir. NHL için mevcut olan belirteçler, kanser hücrelerinin varlığını saptamada düşük hassasiyetli olup az sayıdadır veya tatmin edici değildir. Bu nedenle tedavide başarı şansını artırmak için; NHL'nin etyopatogenezinde ve prognozu üzerinde etkili olan moleküler mekanizmaların detaylı incelenmesine, tanı ve tedaviye yanıtta yardımcı olabilecek yeni güvenilir biyobelirteçlerin belirlenmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla çalışmamızda NHL'li hastaların ve kontrol gruplarının serumlarında son zamanlarda oldukça popüler olan ve çeşitli inflamatuar hastalıklar ve solid tümörler üzerinde çalışmalar yapılan PTX-3, FGF-2 ve TSG-6 düzeylerini belirleyerek; NHL'nin etyopatogenezindeki rollerini, ileriye dönük olarak tedaviye yanıt ve hastalığın progresyonu üzerinde etkilerinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmaya 53 NHL hastası ve 34 sağlıklı birey olmak üzere toplam 87 kişi dahil edilmiştir. NHL tanısı almış hastaların tedavi öncesi kan numuneleri alınmış, alınan kan numuneleri oda sıcaklığında 30 dakika inkübe edildikten sonra, 4000 Rpm'de 10 dk boyunca santrifuj edilmiştir. Süpernatant kısmı eppendorf tüplerine ayrıldıktan sonra test zamanına kadar -80 ºC'de muhafaza edilmiştir. Serum PTX-3, FGF-2 ve TSG-6 düzeyleri enzime bağlı immünosorbent deney (ELISA) yöntemi kullanılarak ölçülmüş, elde edilen veriler çeşitli istatiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. ELISA yöntemi ile belirlenen serum PTX-3, FGF-2 ve TSG-6 düzeyleri hasta ve kontrol grupları arasında karşılaştırıldığında, 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Sonuç olarak serum PTX-3, FGF-2 ve TSG-6 düzeylerinin NHL'de prognozu öngörmede etkisiz olduğunu ancak hastalığın etyopatogenezinde rolü olduğunu bu çalışma üzerinde gösterdik. Bununla beraber etyopatogenezdeki rollerinin ve birbirleri ile ilişkisinin daha iyi aydınlatılabilmesi adına genişletilmiş hasta popülasyonlarında randomize çalışmaların tekrarlanmasına, ayrıca ek moleküler ve genetik düzeyde araştırmaların yapılmasına ihtiyaç devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) is the most common hematological malignancy in the world, in which lymphoid cells originating from lymph nodes or extranodal lymphatic tissues are seen with abnormal clonal proliferation. The markers available for NHL are of low sensitivity in detecting cancer growth and are few or unsatisfactory. Therefore, to increase success in life; NHL needs an explanatory explanation of the parts that have an impact on its etiopathogenesis and prognosis, and the opinion of new reliable biomarkers that can help in diagnosis and response to listening. For this purpose, we determined the wings of PTX-3, FGF-2 and TSG-6, which have been very popular recently in the sera of patients with NHL and control groups, and which have undergone surgery on various inflammatory diseases and solid tumors; We aimed to investigate their roles in the etiopathogenesis of NHL by looking at whether they can hover over established response and disease progression in a directional direction. A total of 87 people, including 53 NHL patients and 34 healthy individuals, were included in the study. Before the treatment, blood samples of patients diagnosed with NHL were taken, the blood samples were incubated at room temperature for 30 minutes and then centrifuged at 4000 Rpm for 10 minutes. After separating the supernatant into eppendorf tubes, it was kept at -80 ºC until the test time. Serum PTX-3, FGF-2 and TSG-6 levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method, and the data obtained were analyzed using various statistical methods. When serum PTX-3, FGF-2 and TSG-6 levels determined by ELISA method were compared between the patient and control groups, a statistically significant difference was found between the 2 groups (p 0.05). In conclusion, we showed in this study that serum PTX-3, FGF-2 and TSG-6 levels are ineffective in predicting the prognosis in NHL, but have a role in the etiopathogenesis of the disease. However, in order to better elucidate their roles in etiopathogenesis and their relationship with each other, there is a need for repeating randomized studies in expanded patient populations, as well as additional molecular and genetic studies.