Üniversite öğrencilerinin dijital rekreasyona ilişkin tehdit farkındalık düzeyinin incelenmesi
Examınatıon of unıversıty students' level of threat awareness regardıng dıgıtal recreatıon
- Tez No: 810266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dijital rekreasyon, Dijital tehdit, Rekreasyon, Tehdit farkındalığı, Digital recreation, Digital threat, Recreation, Threat awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Günden güne artan dijitalleşme daha önce fiziksel ortamlara mahsus olan rekreasyon faaliyetlerinin dijital ortamlara taşınmasını da beraberinde getirmektedir. Bu çerçevede, dijital ortamlarda rekreasyon etkinliklerinin bireylere yönelik olası tehditlerini de dikkate almak gerekiyor. Bu doğrultuda bu çalışma, üniversite öğrencilerinin dijital rekreasyona ilişkin tehdit farkındalık düzeylerini belirli bağımsız değişkenlere göre incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, nicel tarama modeli ile nedensel karşılaştırma modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evreni Batman Üniversitesinde lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerdir. Araştırma örnekleminde Batman Üniversitesinde lisans düzeyinde öğrenim gören 278 kadın, 174 erkek toplam 444 lisans öğrencisi yer almıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Üniversite Öğrencilerinin Dijital Rekreasyona İlişkin Tehdit Farkındalık Düzeyi Anketi”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik tekniklerinden ortalama, frekans, yüzde kullanılmıştır. Öte yandan, bağımsız değişkenlere göre farklılık analizlerinde verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle parametrik istatistik tekniklerine başvurulmuş ve bu kapsamda t-teti ve varyans analizinden yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada üniversite öğrencilerinin dijital rekreasyona ilişkin tehdit farkındalıklarının hangi düzeyde olduğu ve cinsiyete, doğum yılına, okuduğu fakülteye, aile gelir düzeyine, dijital ortamda günlük bulunma süresine ve dijital ortamda bulunma amaçlarına göre değişip değişmediği incelenmiştir. Ölçeğin hem“Dijital Rekreasyon Tehditlerinden Korunma”boyutunda, hem“Dijital Rekreasyonun Olası Olumsuz Doğurguları”boyutunda ve hem de ölçeğin bütününde“katılıyorum”düzeyinde olduğu bulunmuştur. Böylece, öğrencilerin kendilerini dijital rekreasyon tehdidine karşı yeterli bir farkındalık düzeyinde gördükleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin dijital rekreasyona ilişkin tehdit farkındalığı düzeylerinin incelenen tüm değişkenler arasında yalnızca cinsiyete göre ve erkek öğrenciler lehine farklılık gösterdiği, diğer değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa yol açmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing digitalization transfers recreational activities, which were previously reserved for physical environments, to digital environments. In this framework, it is necessary to take into account the possible threats of recreational activities in digital environments to individuals. In this direction, this study aimed to examine the threat awareness levels of university students regarding digital recreation according to certain independent variables. The research was carried out with quantitative survey and causal comparison models. The study population of the research is students at the undergraduate level at Batman University. A total of 444 undergraduate students, 278 female and 174 male, were included in the research sample. The research data were collected using the“Digital Recreation Threat Awareness Questionnaire of University Students”developed by the researcher. The data analysis used mean, frequency and percentage from descriptive statistical techniques. On the other hand, due to the normal distribution of the data in the analysis of differences according to independent variables, parametric statistical techniques were used and in this context, t-test and analysis of variance were used. In the study, the level of threat awareness of university students regarding digital recreation and whether it changes according to gender, year of birth, faculty, family income level, daily presence in the digital environment and the purpose of being in the digital environment were examined. It was found that the students were both at the level of“agree”in the dimensions of“Protection from Digital Recreation Threats”and“Possible Negative Consequences of Digital Recreation”and the whole scale. Thus, it was concluded that the students perceived themselves as sufficient against the threat of digital recreation. In addition, it was determined that the threat awareness levels of students regarding digital recreation differed only according to gender and in favour of male students among all variables examined and did not cause a statistically significant difference compared to other variables.