İcranın iadesi
Return of execution
- Tez No: 810340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDRET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İcranın İadesi Kavramı, İcranın İadesinin Şartları, İcranın İadesinin Usulü ve Sonuçları, İİK m.40/2 Hükmünün Kıyasen Uygulandığı Haller, The concept of Restitution, Conditions of Return of Execution, The Procedure and Consequences of the Return of the Execution, Cases in which the provision of article 40/2 of EBL is applied by comparison
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İcranın İadesi İcra ve İflas Kanunu m.40/2 hükmünde düzenlenmiş bir kurumdur. İcranın İadesi alacaklı ile borçlu arasındaki menfaat dengesini koruyan bir kurumdur. Bununla birlikte İİK 40. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiş olan icranın durması kurumu ile birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğu da söylenebilir. İcranın iadesi kurumu, aslında Türk Hukuk sitemindeki verilen kararlara karşı kanun yoluna başvurunun icrayı durdurucu etkisinin bulunmamasından kaynaklanmaktadır. İİK m.40 hükmü incelendiğinde kurumların ana hatlarıyla düzenlendiği ancak icranın iadesine ilişkin ikinci fıkrada iadenin ne şekilde ve hangi hükümlere göre gerçekleşeceğine ilişkin düzenlemenin bulunmadığı görülmektedir. Bu nedenle kanun normundaki düzenlemede boşluklar bulunmakla birlikte; özellikle icranın iadesinin kıyasen uygulandığı hükümler konusunda önemli sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır. İcranın iadesinin kanunda net bir tanımı da bulunmamakla birlikte amacının irdelenmesi ve özellikle hukuki niteliğinin belirlenmesi ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda bu sorunların aydınlatılması kanun normunun uygulanmasını daha kolay hale getirecektir. Tez çalışmamızın birinci bölümünde İcra İflas Kanunu kapsamında icranın iadesi kavramı, kapsamı, amacı ve hukuki niteliği irdelendikten sonra; icranın iadesinin benzer kurumlarla olan karşılaştırmalarına ve icranın iadesinin şartlarına yer verilecektir. İkinci bölümde icranın iadesinin usul ve sonuçları ile İİK m.40/2 hükmünün kıyasen uygulandığı hallere değinilerek bir bütün içerisinde tez çalışmamız ele alınacaktır. Tez çalışmamızı özellikle Yargıtay'a yansıyan kararlarla destekleyerek uygulamada karşılaşılan sorunların neler olduğu ve bu sorunların çözümleri için Yargıtay'ın günümüze kadar değişen kararlarına da değinilerek, son içtihatlarının da tez konusunun içerisinde yer alması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Return of execution is an institution regulated under Article 40/2 of the execution and bankrupty law. Return of enforcement is an institution that maintains the balance of interests between the creditor and the debtor. However, it can be said that it is complementary to the institution of stay of execution regulated in the first paragraph of article 40 of the ebl. The institution of extradition stems from the fact that the application to the law against the decisions made in Turkish Legal system does not have a suspensive effect. When the article 40 of EBL is examined, it is seen that the institutions ara regulated in outline, but there is no regulation in the second paragraph regarding the restitution of execution, in what way and according to which provisions the restitution will take place. For this reason, although there ara gaps in the regulation in the norm of the law; in particular, there ara important problems regarding the provisions in which the restitution of execution is applied by analogy. Although there is no clear definition of restitution in the law, examining its purpose and especially determining its legal nature and clarifying these problems in line with Supreme Court case law will make the implementation of law norm easier. In the first part of our thesis, after examining the consept, scope, purpose and legal nature of the return of execution within the scope of the Enforcement and Bankruptcy Law; comparisons of the return of the execution with similar institutions and the conditions of the return of the execution will be included. In the second part our thesis work will be discussed as a whole by refering to the procedures and results of the restitution of execution and the cases where the povision of EBL article 40/2 is applied by analogy by supporting our thesis work especially with the decisions reflected in the Supreme Court, what are the problems encountered in practice and the decisions of the Supreme Court of the solutions of this problems, which have changed until today, and the thesis of the latest jurisprudence subject will be included.