Preterm eylem tanısı konulan hastalarda maternal plazma kisspeptin seviyesinin incelenmesi
Examination of maternal plasma levels of kisspeptin in patients diagnosed with preterm labor
- Tez No: 810786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kisspeptin, Preterm eylem, Preterm doğum, Kisspeptin, Preterm labor, Preterm birth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı preterm doğum yapan ve miadında doğum yapan hastalarda maternal kanda Kisspeptin seviyelerini ve preterm doğum üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka kontrol çalışması olarak 15 Aralık 2022-15 Haziran 2023 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde preterm eylem tanısı konulan 18-35 yaş arası hastalarda gerçekleştirildi. Kontrol grubu Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi gebe polikliniğine başvuran 28.-34. gebelik haftaları arasında yaş, gravida, parite, VKİ uygun hastalar arasından seçildi. Çalışmadan dışlanma kriteri olarak; gebeliğe bağlı hipertansiyon, preeklampsi, gestasyonel diyabetes mellitus, fetal gelişim geriliği, vücut kitle indeksi (VKİ)>40 olması, çoğul gebelik, tanı konulmuş uterin anomali varlığı, preterm membran rüptürü ve koryoamniyonit tanısı konulması alındı. 28-34. gebelik haftaları arasında preterm eylem tanısı alan hastalardan herhangi bir tedavi başlamadan kan örnekleri alındı. Benzer gebelik haftasında olan preterm eylem tanısı konulmamış ve dışlanma kriteri bulunmayan gebelerden kontrol grubunu oluşturmak için kan örnekleri alındı. Hastalarda plazma Kisspeptin seviyeleri incelendi. Bulgular: Preterm doğum yapan hastalar ile kontrol grubundaki hastalar arasında anne yaşı, VKİ, ilaç kullanımı, sigara kullanımı, gravida, parite, abortus, ektopik gebelik, gebelik haftası, preterm doğum öyküsü, eşlik eden ek hastalık varlığı arasında istatiktiksel anlamlı fark tespit edilmedi. Preterm doğum yapan grupta istatistiksel anlamlı şekilde servikal uzunluk daha kısa, servikal dilatasyon ve efasman daha fazla, numune alınması ile doğum arasında geçen latent süre daha kısa izlendi. Preterm doğum yapan grubun doğum haftası istatistiksel olarak anlamlı ölçüde küçüktür. Kisspeptinin preterm doğum yapan hastalarda doğumu ön görmede cutt off değeri %61,5 senstivite, %50 spesifite ile 222 pg/ml olarak belirlendi. Sonuç: Çalışmamız maternal kanda plazma Kisspeptin seviyesinin preterm doğumu öngörmede potansiyel bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak daha fazla hastada yapılan çok merkezli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the Kisspeptin levels in maternal blood and its effect on preterm birth in patients who have given birth preterm and delivered in term. Materials and Methods: A prospective case-control study was conducted between 15 December 2022 and 15 June 2023 in patients aged 18-35 years who were diagnosed with preterm labour in the Department of Obstetrics and Gynecology of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. The control group was selected as age, gravida, parity, BMI appropriate patients between 28.-34th gestational weeks who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital pregnancy outpatient clinic. Exclusion criteria were pregnancy-induced hypertension, pre-eclampsia, gestational diabetes mellitus, fetal growth retardation, BMI>40, multiple pregnancy, presence of diagnosed uterine anomaly, preterm rupture of membranes and chorioamnionitis. Blood samples were taken from patients diagnosed with preterm labour between 28-34 weeks of gestation before any treatment was started. Blood samples were collected from pregnant women with similar gestational weeks who were not diagnosed with preterm labour and who did not have exclusion criteria to form the control group. Plasma Kisspeptin levels were analysed. Results: There was no statistically significant difference between the patients with preterm delivery and the control group in terms of maternal age, body mass index (BMI), drug use, smoking, gravida, parity, abortion, ectopic pregnancy, gestational week, history of preterm delivery and presence of comorbidities. In the preterm labour group, cervical length was shorter, cervical dilatation and effacement were higher, and the latent period between sampling and delivery was shorter. The week of labour was statistically significantly smaller in the preterm labour group. The cut off value of Kisspeptin for predicting preterm labour in preterm labour patients was 222 pg/ml with 61,5% sensitivity and 50 % specificity and was found to be statistically significant in predicting preterm labour (p=0.04). Conclusion: Our study shows that maternal blood plasma Kisspeptin level can be used as a potential marker for predicting preterm labour. However, multicentre randomised controlled trials in more patients are needed.