Küresel iklim yönetişimi ve Türkiye
Global climate govarnance and Türkiye
  1. Tez No: 810829
  2. Yazar: ÖZLEM TEMİZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ALGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği ile Mücadele, İklim Yönetişimi, İklim Adaleti, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Paris Anlaşması, Taraflar Toplantısı, Küresel İklim Müzakereleri, Azaltım, Uyum, Kayıp ve Zarar, Savunmasız, Combating Climate Change, Climate Governance, Climate Justice, United Nations Framework Convention on Climate Change, Paris Agreement, Conference of Parties, Global Climate Negotiations, Mitigation, Adaptation, Loss and Damage, Vulnerable
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Küresel bir kriz boyutuna ulaşan iklim değişikliği, insanlığın yüz yüze kaldığı ve ivedilikle çözülmesi gereken en önemli meselelerden biri haline gelmiştir. İklim krizi ekosistemlerin ve insan yaşamının sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Uluslararası toplum, UNFCCC altında oluşturulan küresel iklim yönetişimi kapsamında yaklaşık 30 yıldır iş birliği içerisinde iklim değişikliği ile mücadele etmeye çalışmaktadır. Akdeniz havzasında bulunan ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine oldukça açık olan Türkiye, 2004 yılından itibaren bu yapının bir parçasıdır. Çalışma kapsamında küresel iklim yönetişimi tüm unsurları ile birlikte incelenmiştir. Çalışmada küresel iklim yönetişiminin nihai hedefini gerçekleştirmekten uzak olduğu belirlenmiştir. Bu durumun bir yansıması olarak başta Küçük Ada Devletleri olmak üzere savunmasız toplulukların insan haklarının zedelendiği ortaya konmuştur. Bu bağlam içerisinde iklim değişikliği ile mücadelede ekolojik sürdürülebilirliğin, hakkaniyet ve adaletin öncelenmesi gerektiği ve bu doğrultuda başarıya ulaşılabileceği değerlendirilmiştir. Çalışmada Türkiye'nin iklim politikalarının dağınık, tutarsız ve gerçeklikten uzak olduğu ve hem küresel hem de ulusal düzeyde iklim değişikliği ile mücadele için yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında iklim politikalarına koşut olarak, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik oluşturulan yönetsel yapının istikrarlı, kapsayıcı ve etkin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Having escalated to the level of a global crisis, climate change has become one of the most crucial issues in need of immediate solution, which humanity has so far faced. Climate crisis has been threatening the sustainability of ecosystems and human life. With a concerted effort, the international community has been fighting against the climate change for nearly 30 years within the framework of the global climate governance established under the UNFCCC. Being located in the Mediterranean basin and quite open to the negative effects of climate change, Turkey has been part of this organization since 2004. This study analyses the global climate governance with all its components. Within the study it has been determined that global climate governance is far from achieving its ultimate objective. The existing study indicates that as in the case of global climate governance, the human rights of the vulnerable communities, particularly those living in the small island states, have been violated. In this context, the present study puts forward that ecological sustainability, equity and justice should be prioritized in combating climate change, through which success can be attained. This study has identified that Turkey's climate policies are scattered, inconsistent and far from reality as well as insufficient to combat climate change at both the global and national levels. Within the study it has been revealed that in parallel to climate policies, the administrative structure established to combat climate change is likewise considered to be unstable, non-inclusive and ineffective.