Doğum öncesi dönemde anne adaylarının aldığı Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT) danışmanlığının doğum öncesi dönemde anne-bebek bağlanması üzerine etkisi
The effect of Emotional Freedom Technique (EFT) counseling received by prenatal mothers on mother-baby battle in the prenatal period
- Tez No: 811012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: EFT, Prenatal Bağlanma, Anne-Bebek Bağlanması, EFT, Prenatal Attachment, Mother-Infant Attachment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, doğum öncesi dönemde anne-bebek bağlanma problemi yaşayan gebe kadınlara yönelik olarak hazırlanan müdahale programının etkililiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan müdahale programının etkililiğini belirlemek amacıyla, deney ve kontrol gruplu, ön-test ve son-test ölçümlü deneysel desen kullanılmıştır. Prenatal (doğum öncesi) dönemde anne adaylarının aldığı EFT (Duygusal Özgürleşme Tekniği) danışmanlığının anne-bebek bağlanması üzerine etkisi olup olmadığını tespit etmek amaçlanmaktadır. Araştırma Anadolu ve Avrupa yakasında yer alan ve EFT müdahale etkinliğini kullanan iki kliniğe başvuru yapan ve bağlanma problemi yaşayan 32 gebe kadın ile gerçekleştirilmiştir.“Doğum Öncesi Bağlanma Envanteri”ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, deney grubuna uygulanan müdahale programı sonrasında katılımcıların bağlanma düzeyleri artmıştır. Deney ve kontrol grubu son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur (p0,05). Müdahale programı uygulanan deney grubu ön test ile son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p>0,05). Literatürde EFT tekniği kullanılarak problemlerin azaltılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalar oldukça azdır. Yapılan bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular diğer araştırmacılara yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effectiveness of the intervention program prepared for pregnant women diagnosed with mother-baby attachment problem in the prenatal period. In order to determine the effectiveness of the prepared intervention program, a quasi-experimental design with experimental and control groups, pre-test and post-test measurement was used. It is aimed to determine whether EFT (Emotional Freedom Technique) counseling received by expectant mothers during the prenatal (prenatal) period has an effect on mother-infant attachment. The study was carried out with 32 pregnant women who applied to two clinics on the Anatolian and European sides using the EFT intervention effectiveness and were diagnosed with attachment problems.“Prenatal Attachment Inventory”scale was used. According to the research results, the notes containing the information following the experimental group applied intervention program. A statistically significant correlation was found between the experimental and control group post-test scores (p0.05). A statistically significant correlation was found between the pre-test and post-test scores of the experimental group in which the intervention program was applied (p>0.05). There are very few studies in the literature to reduce problems using the EFT technique. The findings obtained as a result of this study will be a guide for other researchers.