Dijital göçmen beden eğitimi öğretmenlerinin COVID-19 pandemi sürecindeki dijital dönüşüm üzerine görüşleri
Views of digital immigrant experiences of physical education teachers on digital transformation during the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 811122
  2. Yazar: YASEMİN ASENA ARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmeni, COVID-19 pandemisi, dijital dönüşüm, uzaktan eğitim, Physical education teacher, COVID-19 pandemic, digital transformation, distance education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
COVID-19 pandemisi, eğitim dahil birçok alanı olumsuz etkilemiş ve beden eğitimi dersleri de dahil olmak üzere birçok uygulama ağırlıklı ders zorlu bir süreç yaşamıştır. Bu noktada, bu süreci deneyimleyen öğretmenlerin özellikle dijital dönüşüm konusundaki görüşlerinin oldukça değerli olduğu düşünülmektedir. Araştırma, beden eğitimi öğretmenlerinin pandemi sürecinde dijital becerileri ne kadar etkili kullandıklarını ve karşılaştıkları zorlukları da ele almaktadır. Bu nedenle, araştırma, beden eğitimi öğretmenlerinin uyguladığı dijital dönüşüm stratejilerine odaklanmaktadır. Bu araştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin COVID-19 pandemisi sürecinde dijital dönüşüm konusundaki deneyimlerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Denizli ilindeki devlet okullarında görev yapmakta olan, 42 yaş üstü beden eğitimi öğretmenleri oluşturmuştur. Çalışmada katılımcılar ile 2022-2023 bahar yarıyılında sanal ortamda Zoom uygulaması üzerinden bireysel görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada yorumlayıcı fenomenoloji deseni kullanılmış. Örneklem seçerken ise amaçlı örnekleme stratejilerinden kartopu ve ölçüt örneklem yöntemi tercih edilmiştir Veriler yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler tematik içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların neredeyse tamamının öğrencilere ulaşmak da sorun yaşadığı tespit edilmiştir.. Araştırmada ortaya çıkan diğer bir önemli sonuç, öğretmenlerin ve öğrencilerin teknolojik araçları kullanmadaki yeterlilik durumunun değişkenliği ve motivasyon eksikliği gibi faktörlerin eğitime yansımasıdır. Bu çalışma, beden eğitimi öğretmenlerinin pandemi sürecinde dijital dönüşüm konusundaki görüşlerini ortaya koyarak, dijital teknolojilerin eğitimdeki önemine dair bir farkındalık oluşturabilir. Öğretmenler arasındaki yeterlilik değişkenliği bulgusuna dayanarak öğretmenlerin teknoloji kullanımı konusunda daha fazla eğitim almaları gerektiği sonucuna, öğrencilerin teknolojik araçları kullanmadaki yeterlilik durumlarının artırılması için çözümler üretilmesi gerektiği sonucuna varılabilir Öğretmenlerin dijital çağa ayak uydurma konusunda daha fazla desteklenmeleri ve hizmet içi eğitimlerin artırılması bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi için gereklidir. Dijital çağda doğup büyüyen dijital yerli çocuklara eğitim veren dijital göçmenlerin de kazanması gereken özellikler belli aralıklarla test edilmeli, çıkan sonuca göre yönlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic has adversely affected many areas, including education, and many application-based courses, including physical education classes, have experienced a challenging process. At this point, it is thought that the views of teachers who have experienced this process, especially on digital transformation, are quite valuable. The research focuses on the digital transformation strategies applied by physical education teachers by examining how effectively they used their digital skills during the pandemic and the challenges they faced. The purpose of this study is to examine physical education teachers' experiences with digital transformation during the COVID-19 pandemic. The research group consisted of physical education teachers over the age of 42 working in state schools in Denizli province. Individual interviews were conducted with the participants in the spring semester of 2022-2023 through the virtual platform Zoom. Interpretive phenomenology design was used in the study. Snowball and criterion sampling methods were preferred while selecting the sample. Data was collected using semi-structured interview technique. The collected data were analyzed using content analysis. As a result of the research, it was determined that almost all participants had difficulty reaching students. Another important result that emerged in the research is the impact of factors such as variability in the use of technological tools by teachers and students and lack of motivation on education. This study can create awareness about the importance of digital technologies in education by revealing the views of physical education teachers on digital transformation during the pandemic. Based on the finding of the variability in teacher competence, the conclusion can be drawn that teachers need to receive more education on technology use, and solutions need to be developed to increase students' competence in using technological tools. It is necessary to support teachers more in adapting to the digital age and to increase in-service training to ensure that this process is carried out successfully. Digital immigrants who provide education to digital native children born and raised in the digital age should also acquire the necessary characteristics, and the results should be periodically tested and guided accordingly.