İnformel öğrenme perspektifinden Beden Eğitimi ve Spor dersinde dijital dönüşüm
Physical Education and Sports course from the perspective of informal learning digital transformation
  1. Tez No: 811123
  2. Yazar: SAMET KOCAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Dijital Dönüşüm, Öğrenme, İnformel Öğrenme, Physical Education and Sports Lesson, Digital Transformation, Learning, Informal Learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin neden İnformel öğrenmeyi tercih ettiği, beden eğitimi/spor dersinde dijital dönüşüm ve teknolojik yetkinlik ile ilgili deneyimlerini ayrıntılı incelemektir. Araştırma, olgubilim(fenomenoloji) deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, informel öğrenmeyi tercih eden altı Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme kayıtları, MAXQDA programı kullanılarak tematik içerik analizi yapılarak kategorize edilmiştir. Tematik içerik analizi sonucunda, mesleki öğrenme ve dijital dönüşüm olmak üzere iki ana tema altında bulgular elde edilmiştir. Mesleki öğrenmeye ilişkin bulgular, kişisel gelişim, formel ve informel öğrenme ve mesleki yetkinlik alt temaları olarak ortaya çıkmıştır. Dijital dönüşüme ilişkin alt başlıklar ise dijital okuryazarlık, kullanılan Web 2.0 araçları ve dijital çağda değişen beden eğitimi öğretmeni özellikleri olarak belirlenmiştir. Araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmenleri öğrenci ihtiyaçlarına daha etkili bir şekilde yanıt vermek için informel öğrenmeyi tercih etmektedirler. Bunun nedeni, bu şekilde güncel bilgilere ve araştırmalara hızlı erişim sağlamalarının yanı sıra zaman tasarrufu yapmalarının da mümkün olmasıdır. Formel eğitime karşı çıkmadıkları aksine geliştirilerek seviye branşlara göre belirlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan edinilen bilgilere göre teknolojik yetkinliğin meslektaşlarına ve öğrencilerine olumlu yönde katkıları bulunmaktadır. Senkron ve Asenkron olarak kullanılan Web 2.0 araçları öğrencileri motive ettiği gibi aynı zamanda dersin verimli işlenmesine katkı sağlamaktadır. Beden eğitimi öğretmenlerinin içinde bulunduğumuz dijital çağa uyum sağlaması gerektiği ve bununla birlikte kendini güncelleyen yenilikleri takip eden ve bunları öğrencilerine en doğru şekilde aktaran öğretmen profili olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine in detail why Physical Education Teachers prefer informal learning, and their experiences with digital transformation and technological competence in physical education/sports lessons. The research was carried out using the phenomenology design. Six Physical Education and Sports teachers who preferred informal learning participated in the study voluntarily. In order to collect data, interviews were conducted using semi-structured interview questions. Interview recordings were categorized by thematic content analysis using the MAXQDA program. As a result of the thematic content analysis, findings were obtained under two main themes: professional learning and digital transformation. Findings related to professional learning emerged as sub-themes of personal development, formal and informal learning and professional competence. Sub-titles related to digital transformation were determined as digital literacy, Web 2.0 tools used and physical education teacher characteristics that changed in the digital age. In the research, physical education and sports teachers prefer informal learning to respond to student needs more effectively. This is because in this way it is possible to save time as well as provide quick access to up-to-date information and research. It has been concluded that they do not oppose formal education, on the contrary, it should be developed and the level should be determined according to branches. According to the information obtained from the research, technological competence has positive contributions to colleagues and students. Web 2.0 tools used as synchronous and asynchronous not only motivate students but also contribute to the efficient teaching of the lesson. It has been concluded that physical education teachers should adapt to the digital age we are in, and that there should be a teacher profile that follows the innovations that update themselves and conveys them to their students in the most accurate way.