Yirminci yüzyıl İngiliz bestecilerinden Gerald Finzi, Gordon Jacop ve Malcolm Arnold'un öne çıkan klarnetli yapıtlarının müzikal ve sosyokültürel açıdan incelenmesi
Comprehensive musical and socio-cultural analysis of the prominent clarinet works of 20th century British composers Gerald Finzi, Gordon Jacob and Malcolm Arnold
- Tez No: 811149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU MİNE SONAKIN ÇELİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klarnet, İngiltere, Yirminci Yüzyıl, Klasik Müzik, Dünya Savaşları, Clarinet, England, Twenty Century, Classical Music, World Wars
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sanatın diğer dallarında olduğu gibi müzikte de, üretilen eser ile sanatçının fikirleri ve duyguları büyük bir etkileşim içerisindedir. Zihinde iz bırakan en küçük olay dahi, sanatçının eserinde kendine bir yer bulma şansına sahiptir. Bu nedenle sanatçının yaşamı boyunca deneyimledikleri, sanat eseri açısından öneme sahiptir. Metin çalışmasında yer alan İngiliz bestecilerin üçü de savaşın ve bazı diğer toplumsal olayların etkilerine yakından maruz kalmıştır. Savaşta hem cephe gerisinde hem de bizzat cephede yer almışlardır. Bunun gibi olaylar sonucu bestecilerin nasıl etkilendikleri metin içerisinde görülebilir. İngiltere'nin dünya savaşları esnasındaki genel durumu ve yirminci yüzyıl boyunca İngiltere'de yaşanan önemli politik ve sosyolojik değişimler eser metinde yer almaktadır. Bununla beraber dünya savaşlarının farklı ülkelerde klasik müzik üzerinde yarattığı etkiler de eser metninde bulunmaktadır. Eser metninde bestecilerin karakteristik özelliklerini eserlerinde nasıl gösterdiklerini ve yüzyıl boyunca deneyimledikleri olayların sonucunda eserlerindeki müzikal fikirlerin nasıl etkilenip değişime uğradığını okuyucuya anlatmak amaçlanmıştır. Bestecilerin müzikal fikirlerini ve bestelerinde kullandıkları öğeleri klarnet için yazdıkları yapıtlar aracılığıyla inceleme fırsatı bulunmuştur. Araştırmalar sonucunda yapıt metninde yer alan eserlerdeki tema, müzikal cümle, motifler, figürler ve melodiler gibi öğeleri bestecilerin düşünce yapıları ve dönemin sosyokültürel durumuyla bağdaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda her besteciye ait bir klarnetli yapıt analiz edilmiştir. Teorik ve müzikal açıdan yaklaşılarak yapılmış bu analizler eser metninde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the realm of music, as in other artistic disciplines, the resulting work and the artist's ideas and emotions are deeply intertwined. Even the slightest event that leaves an impression on the mind has the potential to find a place within the artist's creations. Consequently, the life experiences of an artist hold great significance in relation to their artwork. All three British composers discussed in this text were intimately exposed to the effects of war and other social events. They served in various capacities during the war, both on the front lines and behind the scenes. The impact of these events on the composers can be observed in their works, which will be explored in this text. The objective of this study is to elucidate how these composers manifest their distinctive characteristics within their compositions and how the musical ideas within their works were influenced and transformed by the events they encountered. Additionally, I had the opportunity to delve into the musical ideas and elements employed by these composers through their clarinet compositions. Through this research, I aim to align elements such as themes, musical phrases, and melodies in their works with the composers' mindset and the socio-cultural climate of the period. To achieve this, I conducted analyses of a clarinet piece from each composer. These analyses, undertaken with a theoretical and musical approach, are incorporated in this study.