The role of African Union in responding to security challenges in Sub-Saharan Africa: Mali case
Afrika Birliği'nin Sahra Altı Afrika'da güvenlik sorunlarıyla mücadele etmesindeki rolü: Mali örneği
- Tez No: 811155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barış Misyonları, Güvenlik, Afrika Birliği, İstikrar, Peacekeeping Operations, Security, African Union, Stability
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, Afrika Birliği'nin kıta barışına sağladığı katkıyı tartışıp, bu konudaki başarısızlığını nasıl giderilebileceğini ve kıtanın güvenliğine nasıl katkı sağlayabileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Kıtadaki çeşitli güvenlik sorunları ele alınmış ve Afrika Birliği'nin bu sorunlar ile mücadeledeki rolü incelenmiştir. Örgütün Sudan, Somali ve Burundi'de gerçekleştirdiği barış koruma misyonları tahlil edilmiş ve bu tahliller sonucunda örgütün karşılaştığı meydan okumalar ortaya konulmuştur. Bunlardan en önemlisi: iyi yönetim sorunu, siyasal sorunlar, lojistik ve finansal sorunlar olarak sıralanmıştır. Bir diğer önemli faktör de kıtanın alt bölgesel örgütlerinin barış korumadaki rolü ve Afrika Birliği ile iş birliğine değinilirmiştir. Kıtanın alt bölgesel örgütlerinin barış koruma operasyonlarında Afrika Birliği ile ortak hareket etmeyip bağımsız bir şekilde hareket etmesi Afrika Birliği çabalarını sabote eden en önemli faktörlerden biri olarak saptanmıştır. Son olarak, Mali operasyonlarını beşinci jenerasyon çerçevesinde ele alıp, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Batı Afrika'da gerçekleştirdiği operasyonlar incelenerek Mali'de Afrika Birliği ile iş birliği üzerinde durulmuş ve sonuç olarak kıtada ECOWAS gibi alt bölgesel örgütler barışı tesis etmede sorun yaşadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu hususta Afrika Birliği'ne tam yetki devri verildiği takdirde barış koruma misyonları daha aktif bir hal alacağı yönünde sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss the contribution of the African Union to the peace of the continent and to reveal how it can overcome its failure in this regard and contribute to the security of the continent. Various security problems in the continent were discussed and the role of the African Union in combating these problems was examined. The peacekeeping missions of the organization in Sudan, Somalia and Burundi were analyzed and the challenges faced by the organization were revealed due to these analyses. The most important of these are: the problem of good governance, political problems, logistics and financial problems. Another important factor is the role of sub-regional organizations of the continent in peacekeeping and cooperation with the African Union. The fact that the sub-regional organizations of the continent do not act together with the African Union in peacekeeping operations but act independently has been identified as one of the most important factors sabotaging the efforts of the African Union. Finally, considering the Mali operations within the framework of the fifth generation, the operations of Economic Community of West African States (ECOWAS) in West Africa were examined, and cooperation with the African Union in Mali was emphasized, and as a result, Sub-regional organizations such as ECOWAS have problems in establishing peace. Therefore, it is concluded that peacekeeping missions will become more active if full authority is given to the African Union in this regard.