Sürdürülebilir kalkınma için endüstriyel üretim sistemlerinin insan odaklı üretim sistemlerine dönüştürülmesi
Transforming industrial manufacturing systems to human-centered production systems for sustainable development
  1. Tez No: 811247
  2. Yazar: ASİYE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Üretim Sistemleri, İnsan Odaklı Üretim Sistemi, Dijital dönüşüm, Otomasyon, İnsan Robot Etkileşimi, Sustainability, Production Systems, Human-Centered Production System, Digital Transformation, Automation, Human-Robot Interaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
İlmin, bilimin ve tekniğin zirve yaptığı dijital bir dünyada, dünya üretim sistemlerinin üretim biçimi ve yönetim yaklaşımlarında iktisadi ve teknik ilerlemelerle toplumların kronikleşmiş problemlerini eş zamanlı olarak yürütecek mekanizmaların bulunmayışı ya da bu mekanizmaları harekete geçirecek küresel yönetişimin olmayışı dünya üretim sistemlerinin insan odaklı ve sürdürülebilir olmasını engellemektedir. Tarımdan sanayiye, sanayiden dijital çağa evrilen teknik ilerlemelerle dünyadaki iktisadi yenilikleri hızlandıran gelişmeler, eldeki bu zengin kaynaklarla dünya ve bu dünyanın içindekileri daha iyi bir konuma ulaştırarak ekonomik, sosyal, çevresel yönden sürdürülebilirliği sağlaması gerekirken, artan ekonomik ve sosyal eşitsizlikler, çevresel felaketler gibi sorunlar dünya gündemini daha fazla meşgul etmeye başlamıştır. Dünya gündemini meşgul eden ve yok olmakta olan bir dünyaya doğru gidiş, tarım toplumundan toplum 5.0'a dijitalizasyon sürecinin zirvesini yaşayan üretim sistemlerinin ve yönetim yaklaşımlarının sonuçları itibariyle her açıdan sorgulanması gerektiğini ortaya koymuştur. Çünkü tarımsal toplumdan toplum 5.0' a evrilerek gelinen süreçte onca teknik ilerlemelere ve kazanımlara rağmen her endüstriyel üretim biçimi ve yönetim yaklaşımları bir önceki endüstriyel dönemlerin yarattığı sorunlardan çok daha fazla derinliğe sahip sorunlara yol açmıştır. Daha fazla gelir uğruna ürettikçe tükenen emeğin, tükettikçe zenginleşen azınlıkların yarattığı kronik iktisadi eşitsizliğe dayalı sosyal sorunlar ve çevresel felaketler, bilimsel ve teknik gelişmelerin zirve yaptığı günümüzde geçmişe oranla daha sık konuşulur olmuştur. Çağın hastalığı belirlenmiş ve hastalığı iyileştirebilecek reçete ortaya konmuş olmasına rağmen dijital çağın yüksek teknolojili endüstrilerinin hastalığı tedavi etmeye yanaşmaması akıllara, ''ortaya çıkan endüstri modelleri varoluşunu eşitsizliklere mi borçludur?'' sorusunu getirmektedir. Bu kapsamda bu çalışmada tarım toplumuyla birlikte endüstri 1.0 dan toplum 5.0'a olmak üzere her bir dönemin üretim biçimi ve yönetim yaklaşımları ayrı ayrı incelenerek insan odaklı sürdürülebilir bir üretim sistemine ulaşılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda konuya ilişkin verilerin doküman analizi yöntemiyle, basılı kitaplar, bilimsel makaleler, raporlar, gazete ve internet haberleri gibi kaynaklara başvurulması sonucu oluşan çalışmada elde edilen veriler, tümevarım yöntemi, betimsel ve tarihsel analiz yöntemi, karşılaştırmalı analiz yöntemi ve SWOT Analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a digital world where science, science and technology are at their peak, the absence of mechanisms to handle the chronic problems of societies with economic and technical advances in the mode of production and management approaches of world production systems, or the absence of global governance to activate these mechanisms, prevents world production systems from being human-oriented and sustainable. Developments accelerating the economic innovations in the world with the technical advances evolving from agriculture to industry, from industry to digital age, and economic, social and environmental sustainability by bringing the world and its contents to a better position with these rich resources began to occupy his agenda more and more. The trend towards a vanishing world, which occupies the world agenda, has revealed that production systems and management approaches, which are at the peak of the digitalization process from agricultural society to society 5.0, should be questioned in every aspect in terms of their results. Because, despite all the technical advances and achievements in the process of evolving from agricultural society to society 5.0, each industrial production style and management approaches have led to problems with much more depth than the problems created by the previous industrial periods. Social problems and environmental disasters based on chronic economic inequality created by the labor that is depleted as they produce for the sake of more income, and by the minorities who become richer as they consume, have become more talked about today than in the past, when scientific and technical developments are at their peak. Despite the fact that the disease of the age has been determined and the recipe that can cure the disease has been put forward, the fact that the high-tech industries of the digital age do not approach to treat the disease brings to mind the question 'Do the emerging industry models owe their existence to inequalities?' In this context, in this study, it is aimed to reach a human-oriented sustainable production system by examining the production style and management approaches of each period, from industry 1.0 to society 5.0, together with the agricultural society. In this direction, the data obtained in the study, in which the data on the subject were obtained by document analysis method, by referring to sources such as printed books, scientific articles, reports, newspapers and internet news, were analyzed using inductive method, descriptive and historical analysis method, comparative analysis method and SWOT Analysis method.