Bayramların dijitalleşmesi ve toplumsal etkileri
Digitalization of holidays and its social effects
- Tez No: 811331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bayramlar, Geleneksel Bayramlar, Dijitalleşme, Dijital Bayram, Holidays, Traditional Holidays, Digitalization, Digital Holiday
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Dijitalleşme, gelişen teknolojik olanaklar ile birlikte toplum yapısını değiştirmektedir. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler bayram kutlama şekillerinde de önemli değişikliklere neden olmaktadır. Literatür incelemesi sonucuna göre bayram kutlamalarının dijitalleşmesi üzerine şimdiye kadar detaylı biçimde yapılmış bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Bu anlamda dijitalleşme ile birlikte değişen yaşam koşulları ve insan ilişkilerinin bayram kutlamalarının şeklini nasıl değiştirdiği araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden“betimsel analiz”tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmaya Elazığ il, ilçe ve köylerinden 39 kadın ve 41 erkek olmak üzere toplam 80 kişi katılmıştır. Farklı yaş gruplarından (Baby Boomers, X, Y ve Z kuşağı) seçilen katılımcılardan“yarı yapılandırılmış görüşme formu”ile araştırmanın verileri toplanmıştır. Öncelikle araştırmada geleneksel bayramların ortaya çıkışına, gelişimine ve karakteristik özelliklerine yer verilmiştir. Sonra bayramların geçmişten günümüze geçirdiği dönüşümler üzerinde durulmuştur. Bayramların dijitalleşmesi ve bunun göstergeleri irdelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar dijital kutlama, dijital bayram harçlığı, dijital tebrik mesajları, dijital bayram eğlenceleri, dijital kurban bağışı gibi alt başlıklar halinde incelenmiştir. Bayramların giderek geleneksel yapısından ve ritüellerinden uzaklaşılarak dijital platformlar aracılığıyla kutlandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Digitalisation, along with evolving technological possibilities, changes the social structure. The developments in information and communication technologies in particular have led to significant changes in festival celebration ways. According to the results of literature review, no detailed research has been found so far on the digitalization of holiday celebrations. In this sense, how human relationships and changing living conditions with digitalization have changed the way of holiday celebrations constitute the purpose of research. In research is used“descriptive analysis”technique, one of the qualitative research methods. A total of 80 people, 39 women and 41 men, participated in this research from the province, districts and villages of Elazığ. The data of the study were collected from the participants selected from different age groups (generation Baby Boomers, X, Y and Z) with“semi-structured interview form.”First of all, the emergence, development and characteristic features of traditional holidays are included in the research. Then, the transformations of the holidays from past to present were emphasized. The digitalization of the holidays and its indicators have been scrutinized. Results from the research were examined in subtitles such as digital celebration, digital holiday allowance, digital congratulatory messages, digital festival entertainment, digital sacrifice donation. It has been observed that the holidays are increasingly celebrated through digital platforms, moving away from their traditional structure and rituals.