ST yükselmeli miyokard infarktüsü tanısı ile takip ve tedavi edilen hastalarda geliş saatine göre gece ve gündüz başvuruları arasındaki klinikopatolojik farklılıkların ve hastaların erken dönem prognozunun incelenmesi
Investigation of clinicopathological differences between day and night references according to the time of arrival in patients followed and treated with the diagnosis of ST elevated myocardial infectus and the early prognosis of the patients
- Tez No: 811378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED NECATİ MURAT AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Circadian distribution, inflammation, plaque rupture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızda STYMİ hastalarında, sirkadiyen dağılıma göre hastaları gece ve gündüz başvuran hastalar olarak gruplandırarak, bu gruplar arasında koroner plakta destabilizasyonu başlatan patofizyolojik mekanizmalarda bir fark olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda, plak yırtılmasında inflamasyonun ön planda olduğu kanıtlanmış olup, artmış MMP-1, MPO, hsCRP ve NE aktivitelerinin plak stabilitesini bozarak plak yırtılmasına yatkınlık yarattığı gösterilmiştir. Bu nedenle, çalışmamızda bahsi gecen vekil biyobelirteçler kullanılmıştır. Bahsi geçen patofizyolojik mekanizmalar arasında bir farklılık belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya, STYMİ tanısı ile hastanemize gelen ve primer PKG yapılan 88 hasta dahil edildi. Miyokart enfarktüsüne sebep olan total tıkalı arterde kan akımı sağlandığında, işlem girişim yerinden arteryal kan alindi. MPO, MMP-1, NE, hs-CRP seviyeleri ölçümü için örnekler alındı. BULGULAR: Değerlendirmeler sonunda, sirkadiyen dağılıma göre gece ve gündüz olarak gruplandırılan hastalar arasında MMP-1 (6,8 [1,8-26,4] vs, (7,5 [1,8- 30,8] p=0.203), MPO (4,1 [1,8- 12,1] vs, (4,4 [1- 10,8] p=0.280), hs-CRP (5,7 [2,5 - 15,5] vs, (5,4 [0,8 - 15,2] p=0.370) , NE (14,1 [2,4 - 31,3] vs, (13,4 [5,3 - 65,3] p =0.854) arasında anlamlı bir farklılık gösterilmemiştir. SONUÇ: Çalışmamızda, mevcut biyobelirteçler arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Araştırma konumuzun daha fazla hasta sayısı ile çalışılması daha anlamlı ve kesin sonuçlara ulaşmamıza yardımcı olabilir. Bu nedenle yukarda bahsi geçen yöntemlerin kullanılarak yapıldığı, daha büyük katılımlı olgu gruplarının izlendiği klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In our study, it is aimed to reveal whether there is a difference in the pathophysiological mechanisms that initiate the destabilization of coronary plaque between these groups by grouping the patients as patients presenting during the day and night according to the circadian distribution, in our study. MPO, hsCRP and NE activities have been shown to destabilize plaque and predispose to plaque rupture. Therefore, the aforementioned surrogate biomarkers were used in our study. MATERIALS AND METHODS: 88 patients who came to our hospital with the diagnosis of STEMI and underwent primary PCI were included in the study. When blood flow was provided in the totally occluded artery causing myocardial infarction, arterial blood was drawn from the procedure site. Samples were taken for measurement of MPO, MMP-1, NE, hs-CRP levels. RESULTS:. At the end of the evaluations, among the patients grouped as day and night according to the circadian distribution, MMP-1 (6.8 [ 1.8-26.4 ] vs, (7.5 [1.8 - 30.8] p=0.203), MPO (4.1 [1.8 - 12.1] vs, (4.4 [1 - 10.8] p=0.280), hs-CRP (5.7 [2.5 - 15.5] etc, ( 5.4 [0.8 - 15.2] p=0.370) NE (14.1 [2.4 - 31.3] vs, (13.4 [5.3 - 65.3] p =0.854) No significant difference was found between. CONCLUSION: In our study, no significant difference was found among the available biomarkers. A larger number of patients and to get more detailed information about plaque morphology may help us to reach more meaningful and precise results. For this reason, there is a need for clinical studies using the above-mentioned methods and following larger case groups.