Kronik otitis medialı hastalarda saptanan nazal patolojiler
- Tez No: 811648
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, Septum deviasyonu, Nazal patoloji
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalişmada kronik otitis mediali (KOM) hastalarda nazal patolojiler araştırildi. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2007 ile Temmuz 2007 tarihleri arasinda KOM tanisi olan 150 hasta (87 kadin, 63 erkek; ort. yaş 35.6; dağilim 7−78) ile kontrol grubu olan 100 hasta (57 kadin, 43 erkek; ort. yaş 43.9; dağilim 7−85) incelendi. KOM'lu hastalarda ve kontrol grubunda nazal patolojiler incelendi. Verilerin analizi SPSS 11,5 paket programinda yapildi. Bulgular: İncelenen 150 KOM'lu hastanin 73'ünde septum deviasyonu (%48.7) saptandi. 100 hastadan oluşan kontrol grubunda 28 (%28) hastada septum deviasyonu saptandi. Ayrica KOM'lu hastalarda ve kontrol grubunda alt konka hipertrofisi, paradoks orta konka ve Waters filmleri karşilaştırildi ama istatiksel olarak anlamli bir fark saptanmadi. Sonuç: Yaptığimiz bu çalişmada, KOM'lu hastalarda kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamli oranlarda septum deviasyonu saptanmasi, bize KOM etyopatogenezinde bu patolojilerin rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle fizik muayene ile çok kolay tespit edilebilen bu patolojinin tedavisinde gecikilmemesi ve KOM'lu hastalarda eşlik eden septum deviasyonunun ku− lak operasyonundan önce tedavi edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Nasal pathologies encountered in patients with chronic otitis media were examined in the current study. Material and Methods: One hundred and fifty patients (87 females, 63 males; mean age 35.6 years; range 7−78 years) diagnosed with chronic otitis media between January 2007 and July 2007 and one hundred healthy controls (57 females, 43 males; mean age 43.9 years; range 7−85 years) were examined. The nasal pathologies in the two groups were examined. The data were analyzed using SPSS package program. Results: Nasal septal deviation was encountered in seventy−three (48.7%) patients with chronic otitis media, and in twenty−eight (28%) patients in the control group. The presence of inferior turbinate hypertrophy and paradoxical middle turbinate, and findings in Waters view radiographs of the patients with chronic otitis media and control subjects were also evaluated. There was no significant difference between the two groups in terms of the frequency of nasal pathologies. Conclusion: In our study, the significantly higher prevalence of septal deviation observed in pa− tients with chronic otitis media compared to control group, suggests that nasal pathologies might play a role in the etiopathogenesis of chronic otitis media. We therefore postulate that treatment of such pathologies should not to be delayed considering that the condition is easy to diagnose on physical examination and accompanying septal deviation in patients with chronic otitis media should be treated before performing an ear surgery.