Norveç'te yerli halklar ve ulusal azınlıklar: Samiler örneği
Indigenous and national minorities in Norway: The case of Sami people
- Tez No: 811765
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Norveç, Sami Halkı, Sapmi, Laponlar, Yerli Halk, Asimilasyon, Norveçleştirme, Norway, Sami People, Sapmi, Lapps, Indigenous People, Assimilation, Norwegianization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Milliyetçilik veya kavmiyetçilik, insanlık tarihi kadar eski kavramlardır. İnsanların aidiyet duydukları ve bir parçası oldukları topluma sahip çıkıp onu özel görmeleri tarih boyunca olagelmiştir. Bu davranışın motivasyon kaynağı bazen inanç, bazen hanedanlık, bazen de ırk olmuştur. Yöneticiler için bu aynı zamanda güç arttırma ve yönettikleri kitleleri konsolide etmeleri için önemli enstrümanlardır. İşte bu bağlamda yaptığımız araştırmanın ana konusu, Norveç devletinin bir ulus devlet inşa etme sürecinde, ülkedeki kadim bir etnik gruba uyguladığı kültürel, etnik ve sosyal asimilasyon politikalarını ortaya koymak amacıyla“Norveç'te Yerli Halklar ve Ulusal Azınlıklar: Samiler örneği”şeklinde belirlenmiştir. Bu konunun seçilmesinin nedeni bugün örnek olarak gösterilen bir ülkenin tarihi yanlışlarını kayıt altına almak ve değişen politik konjonktür sonucu gelinen noktaya dikkat çekilmiştir. Bu çerçevede tezimizin birinci bölümünde Norveç'in tarihi gelişimi, ikinci bölümde Norveç'te yerli halk ve ulusal azınlıklar, üçüncü bölümde ise Samiler ana başlıkları mümkün olduğu kadarıyla detaylı olarak ele alınıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nationalism is a concept that is as old as human history. It has been throughout history that people take care of the community they belong to and see their own tribe as more valuable than other nations. The motivation for this behavior was sometimes faith, sometimes dynasty, and sometimes race. For political leaders, this is also an important instrument for strengthening and consolidating the society they lead. In this context, the main topic of our research has been determined as“INDIGENOUS AND NATIONAL MINORITIES IN NORWAY: THE CASE OF SAMİ PEOPLE”to reveal the cultural, ethnic and social assimilation policy that the Norwegian state has applied to an ancient ethnic group in the process of build a nation state. The reason for choosing this topic is to record the historical failures of a country that is shown as an example for human rights today, and to draw attention to the point that has been reached as a result of the changing political conjuncture. In this context, the historical development of Norway is discussed and examined in the first part of our thesis, the indigenous population and national minorities in Norway in the second part, and the Sami in the third part in as much detail as possible.