Popüler ezgilerin özengen bağlama öğretiminde kullanımına yönelik tespitler
Ozengen binding of popular songs for use in teaching findings
  1. Tez No: 811953
  2. Yazar: FATİH FURKAN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama, Bağlama Eğitimi, Müzik, Müzik Eğitimi, Popüler Ezgi, Baglama, Baglama Education, Music, Music Education, Popular Tune
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, popüler ezgilerin özengen bağlama öğretiminde kullanımına yönelik tespitler konusunda öğrenci yaklaşımlarının olumlu ya da olumsuz yönleriyle değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu araştırma tarama (survey) modelinde tasarlanmıştır. Araştırma süresince yazılı ve dijital kaynakların taranması ile konuyla ilgili geçmişte ulaşılan bilgiler elde edilmeye çalışılmış daha sonra da anket tekniği kullanılarak konuyla ilgili yeni bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada karma bir desen kullanılarak nitel ve nicel veriler beraber değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, özengen bağlama öğretiminde popüler ezgilerin kullanılmasının bireylerin bağlama dersini daha kolay anlamasına, derslerin daha eğlenceli geçmesine, öğrencinin çalışma isteğini artırmasına, öğrencinin bağlamayı daha çok sevmesine katkı sağladığı görülmüştür. Bununla birlikte bağlama öğretiminde popüler ezgilerin kullanımının bağlama derslerine ilgiyi artırdığı, ders sırasında öğrencilerin daha aktif olduğu ve derse katılımın arttığı ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the positive or negative aspects of students' approaches to the determination of the use of popular melodies in the teaching of cynical baglama. This research was designed in the survey model. During the research, the information obtained in the past on the subject was tried to be obtained by scanning the written and digital resources, and then new findings were tried to be obtained by using the survey technique. In this study, qualitative and quantitative data were tried to be evaluated together by using a mixed design. As a result of the research, it has been seen that the use of popular melodies in the teaching of tyrant baglama contributes to the individuals' understanding of the baglama lesson more easily, the lessons to be more enjoyable, the student's desire to study, and the student's love of baglama more. In addition, it is among the results that the use of popular melodies in baglama teaching increases the interest in baglama lessons, the students are more active during the lesson and the participation in the lesson increases.