Türkiye'de göçün güvenlikleştirilmesi geri gönderme merkezleri ve Afgan göçmenler
Security of migration, return centers and Afgan migrants in Turkey
- Tez No: 811997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BANU DALAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mülteci. Afganistan, Türkiye, Güvenlikleştirme, Migration, İmmigrant, refugee, Afghanistan, Türkiye, Securitization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Demografik yapısı tarihi kadar karışık olan Afganistan 1747 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. 1979 yılındaki Sovyet saldırısı ve işgali ile başlayan karanlık günler ardı arkası kesilmeden günümüze kadar gelmiştir. İşgaller ve demografik yapının etkileriyle yaşanan iç karışıklıklar da bu durumun devam etmesine neden olmuştur. Afganistan bölgesel olarak yeraltı zenginlikleri nedeni ile küresel güçlerin ellerinde bulundurmak istedikleri bir bölgedir. Bununla birlikte yaşanan kargaşalardan güç alan terör örgütlerinin de yuvası haline gelmiştir. Bu kadar çok karışıklıkla birlikte, sürekli artan şekilde devam eden şiddet olayları da bölgeyi yaşanamayacak hale getirmiştir. Afgan halkı yaşanan siyasi, ekonomik, terör, güvenlik, sağlık gibi sorunlar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle özellikle yakın ülkeler başta olmak üzere göç olayları da artarak devam etmektedir. İlk zamanlarda göç olayları Pakistan ve İran yönlü olarak gerçekleşmiş, zamanla bu ülkelerin içine Türkiye de dâhil olmuştur. Türkiye son zamanlardaki göç dalgalarında, bazıları için göçün son noktası, bazıları için ise yaşam koşulları daha iyi olduğu düşünülen Avrupa ülkelerine geçiş noktası olarak kullanılmaktadır. Suriye göçü ile birlikte büyük sorunlar yaşayan Türkiye, 2021 yılında NATO birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi ile birlikte göç konusunda gün geçtikçe hassaslaşarak hem ekonomik hem de siyasi olarak baskı altına girmiş durumdadır. Bu çalışmada son zamanlarda Afganistan üzerinden Türkiye'ye gerçekleşen düzensiz göç, literatürde yapılan çalışmalardan farklı olarak ele alınmaktadır. Afgan göçünün güvenlikleştirilmesi konusuna değinilerek, Afganistan uyruklu göçmenlerin göç esnasında yaşadıkları olaylar ele alınacak ve göçün engellenmesi için devlet eliyle alınabilecek tedbirlere katkıda bulunulabileceği değerlendirilmektedir. Bununla birlikte Avrupa standartlarına göre yapılan ve Türkiye'de göç olayları ile ilgili görevler yürüten İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Tuzla Geri Gönderme Merkezi'nin (GGM) olanakları değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Afghanistan, with a complex demographic structure and history, gained independence in 1747. The dark days that began with the Soviet invasion and occupation in 1979 continue to this day. The effects of the demographic structure, combined with the turmoil caused by the occupations, have led to the continuation of this situation. Afghanistan is of interest to global powers because of its underground wealth, but it has also become a breeding ground for terrorist organizations fueled by the chaos. The increasing levels of violence have made the region unbearable, and Afghan people have been forced to leave their country due to political, economic, terrorism, security, and health problems. Migration, especially to neighboring countries, has continued to increase. Initially, migration occurred towards Pakistan and Iran, but over time, it also included Turkey. Turkey has been used as either the final destination for some in recent migration waves, or as a transit point for those who think living conditions are better in European countries. With the withdrawal of NATO forces from Afghanistan in 2021, a major problem with Syrian migration was experienced by Turkey, and Turkey has become more and more sensitive about migration both economically and politically. In this study, irregular migration from Afghanistan to Turkey in recent years is discussed in a different way from previous studies in the literature. The contributions to measures that can be taken by the state to prevent migration are evaluated by discussing the events experienced by Afghan immigrants during migration, focusing on the securitization of Afghan migration. This study presents a unique perspective on the irregular migration of Afghans to Turkey in recent years. It evaluates the contributions made by the state to prevent migration by discussing the experiences of Afghan immigrants during migration, with a focus on the securitization of Afghan migration. Additionally, the study examines the facilities of the Tuzla Repatriation Center (GGM), which is responsible for migration-related duties in Turkey and evaluated according to European standards.