Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Türkiye ile bu iki ülke arasındaki ticarete etkileri
The impact of the Russia Ukraine War on trade between Turkey and these two countries
- Tez No: 812346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL FUAT HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Savaş, foreign trade, Turkey, Russia, Ukraine, war
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dış Ticaret geçmişten günümüze sürekli gelişim gösteren bir alandır. Her geçen gün gelişen bu alan ülkelerin ticari anlamda birlikte hareket etmelerine imkân sağlamıştır. Türkiye ekonomik olarak gelişim göstermek ve dünya da saygınlığını arttırmak için dış ticarete büyük önem vermektedir. Tarihsel süreç içerisinde Türkiye dış ticaretini geliştirmek için birçok ülkeyle farklı ticari ilişki içerisine girmiştir. Bu ülkeler içinde en önemlilerinden biri komşu ülke olan Rusya Federasyonudur. Genel itibariyle iki ülke arasındaki dış ticaret faaliyetleri ılımlı şekilde ilerlemiştir, ancak siyasi ve politik alanlarda yaşanılan anlaşmazlıklar dış ticarete zarar vermektedir. Bu çerçevede Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması yaşanılan son kriz olarak dünya gündemine oturmuştur. Savaşın başlamasıyla Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile gerçekleştirdiği dış ticaret durma noktasına gelmiştir. Yaşanılan bu gelişmelerde Türkiye'nin tarafsız kalma stratejisi hem Rusya hem de Ukrayna tarafından güven ortamı oluşturmuştur. Barışın sağlanması için büyük uğraşlar içerisine giren Türkiye'nin bu stratejisi savaşta olan bu iki ülke ile dış ticari ilişkilerini geliştirmiştir. Bu çalışma ile Rus-Ukrayna savaşı öncesi ve sonrasında yapılan dış ticaret faaliyetleri incelenmiş ve Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye dış ticaretine sağladığı avantajlar-dezavantajlar ihracat ve ithalat rakamları kullanılarak açıklanmıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler incelendiğinde Türkiye'nin Rusya ile gerçekleştirmiş olduğu dış ticaret faaliyetleri savaştan sonrada artış göstermeye devam etmiştir. Türkiye'nin tarafsız kalma stratejisi Rusya ile yapmış olduğu dış ticarete olumlu şekilde yansımıştır. Diğer taraftan Türkiye'nin Ukrayna ile gerçekleştirmiş olduğu dış ticaret faaliyetleri büyük oranda düşüş göstermiştir. Türkiye ve Ukrayna arasında yapılan dış ticaret faaliyetlerinde en büyük zararı ise inşaat sektörü almıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign trade is a field that has constantly developed from the past to the present. This ever-evolving field has provided countries with the opportunity to move together in terms of trade. Turkey attaches great importance to foreign trade in order to achieve economic development and increase its prestige in the world. Throughout its historical process, Turkey has established various trade relationships with many countries to improve its foreign trade, and one of the most important among these countries is its neighboring country, the Russian Federation. In general, the foreign trade activities between the two countries have progressed moderately. However, disagreements in the political and diplomatic arenas have had a negative impact on foreign trade. In this context, Russia's invasion of Ukraine has become the latest crisis that has caught the attention of the world. With the outbreak of the war, Turkey's foreign trade with Russia and Ukraine came to a standstill. These developments have created a trust environment for both Russia and Ukraine due to Turkey's strategy of remaining neutral. Turkey's efforts to achieve peace have helped improve its trade relations with these two countries during the war. This study examines the foreign trade activities conducted before and after the Russo-Ukrainian war and explains the advantages and disadvantages it has brought to Turkey's foreign trade using export and import figures. When the obtained data is analyzed, it can be observed that Turkey's foreign trade activities with Russia have continued to increase even after the war. Turkey's strategy of remaining neutral has had a positive impact on its trade with Russia. On the other hand, Turkey's foreign trade activities with Ukraine have significantly declined. The construction sector has suffered the most significant loss in the foreign trade activities between Turkey and Ukraine.