İktidar ve başkent: Değişim ve süreklilik çerçevesinde Ankara'da şehircilik (1946-1960)
Power and the capital: Urbanism in Ankara in the framework of change and continuity (1946-1960)
- Tez No: 812445
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Şehircilik ve Bölge Planlama, Political Science, History, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Başkent, Ulus, Kızılay, Atatürk Bulvarı, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Değişim, Süreklilik, Ankara, Capital, Ulus, Kızılay, Atatürk Boulevard, Republican People's Party, Democrat Party, Change, Continuity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
“İktidar ve Başkent: Değişim ve Süreklilik Çerçevesinde Ankara'da Şehircilik (1946- 1960)”başlıklı yüksek lisans tez çalışması kapsamında çok partili hayata geçiş ve sonrasında Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle Ankara'nın şehircilik bakımından geçirdiği değişim ve sürekliliklerin çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıyla mukayeseli bir inceleme yürütülmüştür. Çalışma boyunca iktidarların siyasi karakterlerinin başkentlere yansıdığı ve dolaylı olarak da başkentler üzerinden okunabileceği kabul edilmiştir. Ankara başkent ilan edildiği andan itibaren Cumhuriyet rejiminin başarısının simgesel gösterim alanı olarak kurgulanmıştır. Bu kurgu ülkenin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisi tarafından oluşturulmuş ve yıllarca yine aynı iktidar tarafından şekillendirilmiştir. 1950 yılı itibariyle iktidara gelen Demokrat Parti'nin başkent Ankara'ya yaklaşımı çeşitli açılardan CHP yönetimiyle değişiklik göstermiş ya da süreklilik arz etmiştir. Bu kriterler sorgulanırken kentin ana aksı Atatürk Bulvarı temel alınarak özellikle Ulus ve Kızılay merkezlerine yoğunlaşırmıştır. Ayrıca genel literatür içerisinde 1950 öncesi Ankara'sına dair kapsamlı çalışmalar yer almakla birlikte 1950 sonrasına dair çalışmaların görece yetersizliği giderilmeye çalışılmıştır. Değişim ve süreklilikler incelenirken bir taraftan da Demokrat Parti iktidarının Ankara özelinde şehircilik faaliyetlerinin neler olduğunu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the master's thesis titled“Power and the Capital: Urbanism in Ankara in the Framework of Change and Continuity (1946-1960)”, the framework of the changes and continuities that Ankara went through in terms of urbanism was tried to be drawn with the transition to multi-party life and then the coming to power of the Democrat Party. For this purpose, a comparative study was carried out with the Republican People's Party government. Throughout the study, it has been accepted that the political characters of the governments are reflected in the capitals and can be indirectly read through the capitals. Ankara has been designed as the symbolic display area of the success of the republican regime from the moment it was declared the capital. This fiction was created by the founding party of the country, the Republican People's Party, and was shaped by the same government for years. The approach of the Democrat Party, which came to power as of 1950, to the capital Ankara has changed or been continuous with the CHP administration in various aspects. While these criteria were being questioned, the main axis of the city was based on Atatürk Boulevard and concentrated on Ulus and Kızılay centers. In addition, although there are extensive studies on Ankara before 1950 in the general literature, the relative inadequacy of the studies after 1950 has been tried to be eliminated. While examining the change and continuities, on the one hand, the urban planning activities of the Democrat Party government in Ankara were revealed.