Aquafabadan üretilen vegan acıbadem kurabiyesinin tüketiciler bakımından duyusal analizi ve satın alma niyetinin değerlendirilmesi
Sensory analysis of vegan acibadem cookie produced from Aquafaba in terms of consumers and evaluation of purchasing intention
  1. Tez No: 812919
  2. Yazar: SAMET CAN AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Vegan, Daha Fazla Ödeme İstekliliği, Satın Alma Niyeti, Vegan, Willingness to Pay Premium Price, Purchase Intention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmada, gittikçe gelişmekte olan vegan pazarına yeni bir ürünün kazandırılması ve bu ürünün beslenme tarzı fark etmeksizin herkesin beğeneceği ve satın almak isteyeceği şekilde geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Türk mutfağındaki önemli tatlılardan biri olan acıbadem kurabiyesinin standart reçetesi oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında üretilen acıbadem kurabiyesinin, duyusal özelliklerinin belirlenmesinin yanında, tüketicilerin satın alma niyeti de ölçülmüştür. Bu amaçla, toplamda 120 kişiye duyusal analiz yapılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemiyle vegan diyetini benimsemeyen (40) tüketiciye ulaşılırken; ölçüt örnekleme yöntemiyle sadece vegan (40) veya vejetaryen (40) diyetini uygulayan tüketicilere ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri sonucunda; geliştirilen ürünün genel beğeni düzeyi tüm beslenme tarzlarında 4 ve üzeri alarak“iyi”olarak değerlendirilmiştir. Beslenme tarzları açısından satın alma niyeti en yüksek çıkan grup veganlar olurken veganları vejetaryenler takip etmektedir. Kadınlar, erkeklerden daha çok ürünü beğenirken aynı zamanda lezzet duyusal özelliğine daha çok puan vermiştir. Gelir algısı yönünden bakıldığında ise gelir algısı kötü olanların iyi olanlara kıyasla ürünü daha çok beğendiği saptanmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucu ürünün genel beğenisinin satın alma niyeti üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Geliştirilen vegan acıbadem kurabiyesinin yapılan duyusal analizler sonucu tüm beslenme tarzlarında genel beğenisinin 4 puan ve üzeri (iyi) olduğu göz önünde bulundurularak tüketicilerin geliştirilen ürünü satın alma niyetlerinin güçlü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research aims to introduce a new product to the increasingly developing vegan market and to develop this product in such a way that everyone will like and want to buy it, regardless of the nutritional style. In this direction, the standard recipe of acibadem cookie, one of the important desserts in Turkish cuisine, has been created. In addition to determining the sensory characteristics of the acibadem cookies produced within the scope of the study, the consumers' purchasing intention is also measured. For this purpose, sensory analysis was performed on a total of 120 people. While the consumers who do not adopt a vegan diet (40) were reached convenience sampling method, only the consumers who follow a vegan (40) or vegetarian (40) diet were reached by criterion sampling method. As a result of the data of the research; the general level of appreciation of the product developed was evaluated as“good”by taking 4 and above in all nutrition styles. Vegans are the group with the highest purchasing intention in terms of eating styles, while vegetarians follow vegans. While women liked the product more than men, they also gave more points to the sensory property of taste. When viewed from the perspective of income perception, it has been found that those whose income perception is bad like the product more compared to those who are good. As a result of the regression analysis, it was determined that the general taste of the product has an impact on the purchase intention. As a result of the sensory analyses of the vegan acibadem cookie developed, it was found that consumers' intentions to buy the developed product are strong, considering that the general liking of the developed acibadem cookie is 4 points and above (good) in all eating styles.