Senedin yağması suçu
The crime of plunder of bill
  1. Tez No: 813039
  2. Yazar: FUAT İDAR BURSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yağma, Senet, Cebir, Tehdit, Bileşik suç, Plunder, Bill, Force, Threat, Composite crime
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yağma suçlarının işlenmesiyle, ceza hukuku normları ile korunmaya çalışılan birden fazla hukuki değer ihlal edilmiş olmaktadır. Kişilerin malvarlığı, vücut dokunulmazlığı ve irade hürriyetini hedef alan bu bileşik suç tipi, kamu güveninin zedelenmesine sebebiyet verir. Bu nedenledir ki, malvarlığına karşı işlenen suçlar arasında yaptırımı en ağır olan suç yağmadır. Çalışmanın konusunu oluşturan senedin yağması suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 148. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Mezkûr maddenin ilk fıkrasında ise malın yağması suçu yer almaktadır. İki suç tipi bazı benzer özellikler taşısalar da senedin yağmasının, malın yağmasından farklılık gösterdiği, kendine has hususlar da mevcuttur. Yine de kanun koyucu, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda ayrı ayrı düzenlenen bu iki suç tipini, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda tek bir madde altında birleştirmeyi tercih etmiştir. Uygulamada çok sık karşılaşılan bir suç olmasına rağmen, münhasıran senedin yağması suçunu konu alan çalışma sayısı çok azdır. Bu sebeple senedin yağması suçunun, mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde incelendiği bir çalışma ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle suça ilişkin genel kavramlar açıklanıp, daha sonra suçun unsurları ve nitelikli halleri detaylı olarak ele alınmıştır. Öte yandan suçun yabancı ülkelerde düzenleniş biçimleri, muhakeme usulü ve benzer suçlarla karşılaştırmaları gibi hususlara da çalışmada yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
By committing plunder crimes, multiple legal values protected by criminal law norms are violated. This composite crime type targets people's property, bodily integrity and freedom of will, causing damage to public trust. Therefore, the crime of plunder is the most heavily sanctioned offense among crimes committed against property. The crime of plunder of bill, which is the subject of this study, is regulated in the second paragraph of Article 148 of the Turkish Penal Code No. 5237. The first paragraph of the same article covers the crime of plundering goods. While these two types of crimes share some similarities, the crime of plunder of bill has distinct characteristics and unique aspects compared to the crime of plundering goods. Nevertheless, the legislator chose to combine these two crime types, which are regulated separately in the Turkish Penal Code No. 765, under a single article in the Turkish Penal Code No. 5237. Despite being a commonly encountered offense in practice, there are very few studies exclusively focusing on the crime of plunder of bill. Therefore, it is aimed to present a study in which the crime of plunder of bill is examined as comprehensively as possible. In this context, first of all, the general concepts related to the crime are explained, subsequently the elements and aggravated circumstances of the crime are delved in detail. Additionally, issues such as how the crime is regulated in foreign countries, the criminal procedure and comparisons with similar crimes are also included in this study.