İlkokulda yabancı dil öğretiminde ana dil ve hedef dil kullanım durumu
The case of using mother tongue and target language on learning foreign language at primary school
- Tez No: 813058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP AKIN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana dil, Hedef dil, Hedef dil ve Ana dilin kullanım amacı, İngilizce öğretimi, Mother tongue, Target language, Function of target Language and mother tongue, English learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı ilkokulda yabancı dil öğretiminde ana dil ve hedef dilin kullanılma durumunu belirlemektir. Araştırmada dil öğrenme sürecinde ilkokul 2. Sınıf öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hedef dil ve ana dili nasıl kullandığı, hedef dil ve ana dilin fonksiyonlarını ve etkileşimlerini derinlemesine incelenmesi hedeflenmektedir. Yöntem: Durum çalışması olarak desenlenen araştırmaya 72 öğrenci ve 2 İngilizce öğretmeni katılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden faydalanılmıştır. Gözlem, yarı-yapılandırılmış görüşme ve araştırmacı günlüğünden elde edilen veriler betimsel analiz tekniğinden faydalanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada İlkokul 2. Sınıf İngilizce Öğretmenlerinin dil öğretim sürecinde hedef dil ve ana dil kullanmaya yönelik görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca 3 farklı 2. Sınıf şubesinin İngilizce dersleri 3 ay boyunca gözlemlenmiş ve öğrenci davranışları, sınıf yönetimi, dile ait etkileşimlerle ilgili araştırmacı günlükleri tutulmuştur. Bulgular: Hedef dilin öğretmen ve öğrenciler tarafından dil öğretiminde bir araç olarak kullanıldığı, ana dilin ise dil öğretiminde kolaylaştırıcı bir unsur olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Sadece hedef dil konuşabilen İngilizce Öğretmenin dersinde ana dili Türkçe olan İngilizce Öğretmenine göre öğrencilerin sınıfta daha çok hedef dil kullandığı gözlemlenmiştir. Son olarak her iki yabancı dil öğretmeni de derslerde %5-10 oranında ana dile yer verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the research is to examine the case of mother tongue and target language on learning foreign language. In the research, 2 class in the primary school in the language learning process, It is aimed to examine how primary students and teachers use the target language and mother tongue, its functions and interactions of the target language and mother tongue. Methodology:72 students and 2 English teachers participated in the research, which was designed as a case study. Qualitative data collection methods were used in the study. The data obtained from observation, semi-structured interview and researcher diary were analyzed using descriptive analysis technique. In the study, 2th class's students and teachers of those classes' views' was investigated about the target language and the use of the mother tongue in the language during learning and teaching language. There are also 3 different 2th grade classes' English lessons o were observed for 3 months and researcher diaries were kept for determining student behavior, classroom management, and language interactions Findings:It has been determined that the target language is used by teachers and students as a tool in language teaching, while the mother tongue is used as a facilitating element in language teaching.In the course of the English Teacher, who can only speak the target language, it has been observed that the students use more target languages in the classroom than the English Teacher whose native language is Turkish. Finally, it was determined that both teachers view should include 5-10% of their mother tongue in their lessons.