Covıd-19'un havacılık sektörüne etkisi: Türkiye örneği
The effect of covid-19 on aviation industry: Example of Türkiye
- Tez No: 813080
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Sektörü, COVID-19, Pandemi, Türkiye, Yük ve Yolcu, Aviation Industry, COVID-19, Pandemic, Turkiye, Cargo and Passenger
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
2020 senesi ile beraber Çin'de başlayıp tüm dünyamızı tesiri altına almış olan COVID-19 salgını, solunum yoluyla bulaşabilen bir hastalık olması sebebi ile tüm sektörleri etkilediği gibi havacılık sektörünü de derinden etkilemiştir. Bu çalışmada COVID-19'un havacılık sektörü üzerindeki etkisinin Türkiye örneği incelenmiştir. Çalışmada döviz kuru, enflasyon, yolcu sayısı ve yük sayısı değişken olarak kullanılmış olup veriler 2008-2022 yılları arasında aylık olarak alınmıştır. Veriler daha sonra COVID-19 öncesi dönem (2008 Ocak-2020 Mart) ve COVID-19 sonrası dönem (2020 Nisan-2022 Ekim) olarak ayrılıp ARDL modeli ile sınanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre COVID-19 öncesi uzun dönemde; enflasyonda ve döviz kurunda meydana gelen %1 oranındaki artışın yolcu sayısını sırası ile %1,30 azaltmakta, %0.51 artırmaktadır. COVID-19 sonrası uzun dönemde; enflasyonda ve döviz kurunda meydana gelecek %1'lik bir artış yolcu sayısını sırası ile %1.59 azaltmakta, %1.64 artırmaktadır. COVID-19 öncesi uzun dönemde; enflasyonda ve döviz kurundaki meydana gelen %1 oranındaki artış yük sayısını sırası ile %0.61 azaltmakta, %0.60 oranında artırmaktadır. COVID-19 sonrası uzun dönemde; enflasyondaki ve döviz kurundaki %1 oranındaki artış yük sayısını sırası ile %1.56 azaltmakta, %1.43 oranında artırmakta olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 epidemic, which started in China in 2020 and affected our whole world, has deeply affected the aviation industry as well as all sectors, due to the fact that it is a respiratory disease. In this study, the example of the impact of COVID-19 on the aviation industry in Turkiye has been examined. In the research after the exchange rate, inflation, the number of passengers and the number of cargo were used as variables, and the data were taken monthly between the years 2008-2022, the data were divided into the pre-COVID-19 period (2008 January-2020 March) and with the post-COVID-19 period (2020 April-2022 October). All data tested with the ARDL model. According to the results of the study, in the long term before COVID-19; 1% increase in inflation and exchange rate decreases the number of passengers by 1.30% and increases by 0.51%, respectively. In the long term after COVID-19; A 1% increase in inflation and exchange rate will decrease the number of passengers by 1.59% and increase it by 1.64%, respectively. In the long term before COVID-19; 1% increase in inflation and exchange rate decreases the number of cargo by 0.61% and increases by 0.60%, respectively. In the long term after COVID-19; It has been determined that a 1% increase in inflation and exchange rate decreases the number of cargo by 1.56% and increases it by 1.43%, respectively.