A new model proposal based on global warming for hydrogen economy
Hidrojen ekonomisi için küresel ısınmaya dayalı yeni bir model önerisi
- Tez No: 813110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen ekonomisi, küresel ısınma, karbondioksit emisyonu, Hydrogen economy, global warming, carbon dioxide emission
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, hidrojen ekonomisi için küresel ısınmaya dayalı yeni bir model sunmaktadır. Dünyada ilk kez, küresel ısınmanın neden olduğu, bu zamana kadar kayıt altına alınan tüm doğal afetlerin maliyeti dikkate alınarak benzinin pompa fiyatının hesaplandığı yeni bir formül tasarlanmıştır. Sera gazının en büyük kaynağı olan fosil yakıtların yanması ile karbondioksit emisyonu ortaya çıkar. Yirminci yüzyılda dünya atmosferindeki karbondioksit konsantrasyonları artmaktadır. Yüzyılın sonunda atmosferdeki karbon içeriği yılda yaklaşık üç milyar ton artmıştır. İnsan kaynaklı karbondioksit emisyonlarının dünya atmosferine oranı şu anda yılda yaklaşık beş-yedi milyar tondur. Bu çok fazla miktardaki karbondioksit, yalnızca atmosferin gaz bileşimini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda atmosfer basıncını da biraz artırır. İnsan kaynaklı karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarının küresel ısınma üzerinde etkisi vardır. Yükselen küresel sıcaklık, atmosferik karbondioksit konsantrasyonunda bir artışa neden olur ve geri döndürülemezdir. İnsan kaynaklı sera gazı emisyonlarındaki artış atmosferi ısıtır. Sera gazları yeşil gaza artışa neden olur ve küresel ısınmaya neden olur. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak dünyada doğal afetler ortaya çıkıyor. Küresel ısınma sonucunda dünyada doğal afetler ortaya çıkmaktadır. Aşırı sıcaklık, fırtına, sis, sel, heyelan, dalga hareketi, kuraklık sayısı küresel ısınmaya bağlı olarak artmaktadır. Bu yıkıcı felaketler aynı zamanda ekonomik olarak da yıkıcıdırlar. Benzinin maliyeti belirlenirken doğal afetlerin maliyeti de dikkate alınmalıdır. Böylelikle hidrojen ve benzin birbiri ile kıyaslandığında, hidrojenin araçlarda yakıt olarak kullanılması kısa vadede pahalı gibi görünse de uzun vadede daha ucuzdur. Sonuç olarak Şahin-G formülü, yaygın hidrojen üretim oranını artırmak ve hükümet tarafından desteklemek için tasarlandı.
Özet (Çeviri)
This study offers a new model depends on global warming for hydrogen economy. For the first time in the world, a new formula has been designed in which the pump price of gasoline is calculated by considering the cost of all recorded natural disasters caused by global warming. The largest contributing source of greenhouse gas is the burning of fossil fuels causes the emission of carbon dioxide. Its concentrations in the Earth's atmosphere has been increasing in the twentieth century. At the end of the century, the carbon content in the atmosphere was increasing by approximately three billion tons per year. The rate of the total human-induced carbon dioxide emissions to the Earth's atmosphere is currently about five-seven billion tons per year. This huge amount of the carbon dioxide not only changes the gas composition of atmosphere but also slightly increase atmosphere pressure. Human-induced emissions of carbon dioxide and other greenhouse gasses has an effect of global warming. Rising global temperature causes an increase in the atmospheric concentration of carbon dioxide and not vice versa. Increase in man–made emissions of greenhouse gases heats the atmosphere. Greenhouse gases give raise to green gas effect and it causes the global warming. Natural disasters show up on the world as a result of global warming. Number of the extreme temperature, storm, fog, flood, landslide, wave action drought is increased owing to global warming. These are destructive disasters and also they destructive economically. Cost of natural disasters should be regarded when the cost of gasoline is identified. In this way, when hydrogen and gasoline are compared each other, the use of hydrogen as fuel in vehicles is cheaper cost over the long run although it seems expensive in the short term. As a result, the Şahin-G formula was designed to increase the widespread rate of hydrogen production and to support by the government.