Farklı fosfor gübre dozlarının bakla (Vicia faba L.) verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri
Effects of different phosphorus fertilizer doses on yield and some quality characteristics of faba bean (Vicia faba L.)
- Tez No: 813299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE ÖNCAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakla, fosfor dozlar, tane verimi, protein oranı, aminoasit, Faba bean, Bakla, phosphorus doses, seed yield, protein content, amino acids
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada baklada farklı dozlarda fosforlu gübre kullanılarak, tane verim, bazı kalite özellikleri ile aminoasit içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Yöntem: Çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme alanlarında 2021/22 yılı bakla ekim sezonunda gerçekleştirilmiştir. Fosfor dozlarının (0-3-6-9-12 kg/da) Salkım, Filiz, Kıtık bakla çeşitlerinde tane verimi, bazı verim özellikleri, tane protein oranı, tane aminoasit içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre planlanmıştır. Bulgular: Elde edilen istatiski sonuçlara göre çiçeklenme gün sayısı, fizyolojik olum gün sayısı, bitki boyu, bakla boyu, hasat indeksi, yüz tane ağırlığı, tane verimi, protein oranı üzerine fosfor dozlarının ve çeşitlerin etkisi önemli bulunmuştur. Tane verimi, fosfor dozlarından önemli düzeyde etkilenmiş ve 6 kg/da fosfor dozunda optimum verim elde edilmiştir. Çeşitler arasında Kıtık (217.1 kg/da) en yüksek değeri verirken bunu Salkım ve Filiz çeşitleri izlemiştir. Sonuç: Fosforlu gübre uygulaması ve çeşitler arasında tane verimi, protein oranı ve bazı aminoasitlerin içeriği bakımından önemli düzeyde farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine grain yield, some quality traits and amino acid contents by using different doses of phosphorus fertilizer in broad bean. Material and Methods: The study was carried out in the experimental fields of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Adnan Menderes University, Aydın during the 2021/22 faba bean planting season. The effects of phosphorus doses (0-3-6-9-12 kg/da) on grain yield, some yield characteristics, grain protein content, grain amino acid content of Salkım, Filiz, Kıtık broad bean varieties were investigated. The study was planned according to coincidence the Randomized Complete Blocks Split Plots experimental design. Results: According to the statistical results obtained, the effects of phosphorus doses and varieties on days to flowering, days to physiological maturity, plant height, pod length, harvest index, hundred grain weight, grain yield and protein ratio were found significant. Grain yield was significantly affected by phosphorus doses and optimum yield was obtained at 6 kg/da phosphorus dose. Among the varieties, Kıtık (217.1 kg/da) had the highest yield, followed by Salkım and Filiz varieties. Conclusion: Significant differences were found in grain yield, protein content and some amino acids content between varieties and phosphorus fertilizer application