Bir teslimiyet örneği olarak Kurân-ı Kerim'de Hz. İbrâhim
As a sample of submission Prophet Abraham in Quran
  1. Tez No: 813345
  2. Yazar: MUHAMMED DELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamber, Hz. İbrâhim, Teslimiyet, Prophet, Prophet Ibrahim, Submission
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada teslimiyet ve Hz. İbrâhim hakkında genel bilgilendirmeler yapılmıştır. Günümüz şartlarında Allah'a teslim olma fiili giderek azalmaya ve dinin bir hükmünü yerine getirip diğer hükmünü yerine getirmeyen veya yok sayan zihniyetler çoğalmaya başlamıştır. İnsanlar arasında rol model peygamberlerin izinden gitmek son derece önemli hale gelmiştir. Hz. İbrâhim, kavminin yanlış inançlarını yok sayıp sadece Allah'a ve O'nun hükümlerine teslim olmuş peygamberlerden biridir. Kurân'da ifade edildiğine göre en güzel örnek olan Hz. İbrâhim, birçok özelliğiyle insanlara örneklik teşkil etmektedir. Bundan dolayı Hz. İbrâhim'in hayatı ve kısmen de olsa özellikleri ele alınmıştır. Çalışmada ele alınan konu başlıklarının ve ayetlerin incelenmesinde, klasik ve modern dönem tefsir kaynakları ile hadis kaynaklarına başvurulmuştur. Bu konu başlıklarındaki bazı kavramların hangi anlamlara geldiğini Ragıb el-İsfahânî (ö.343-954)'nin El-Müfredat ve İbn Manzur (ö.711/1311)'un Lisanu'l-Arab isimli eserlerinden vermeye çalıştık. Daha sonra Hz. İbrâhim ile ilgili âyetleri belirleyip tefsir kaynaklarında hangi anlamlara geldiğini, âyetle ilgili nasıl yorumlar yapıldığından bahsettik. Konuyla ilgili hadislere, müfessirlerin görüşlerine de yer verdik. Bu şekilde incelemeye çalıştığımız konuların daha verimli olacağını düşündük. Bu çalışmamızda Hz. İbrâhim'in yaşadığı imtihanlara rağmen teslimiyetinden ödün vermediği ele alınmış, Müslümanların da bu bağlamda yaşamaları gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is emphasized that despite the trials Prophet Ibrahim faced, he did not compromise his submission, and it is highlighted that Muslims should also live in this context. In this study, general explanations are provided about submission and Prophet Ibrahim. In today's conditions, the act of surrendering to Allah is gradually decreasing, and there is an increase in mindsets that fulfill one aspect of religion while disregarding or neglecting another aspect. It has become extremely important for people to follow in the footsteps of the exemplary prophets as role models. Prophet Ibrahim is one of the prophets who ignored the false beliefs of his people and surrendered only to Allah and His decrees. According to what is expressed in the Qur'an, Prophet Ibrahim, who is the most beautiful example, serves as an example to people with many qualities. Therefore, his life and some of his characteristics have been examined in this study. In examining the topics and verses covered in the study, classical and modern period exegesis sources, as well as hadith sources, have been consulted. We have tried to provide the meanings of some concepts in these topics from the works of Ragıb el-İsfahânî (d. 343/954) titled“Al-Mufradat”and Ibn Manzur (d. 711/1311) titled“Lisān al-ʿArab”. Afterwards, we identified the verses related to Prophet Ibrahim and discussed how they were interpreted in exegesis sources. We also included hadiths and the opinions of commentators on the subject. We believed that this would make the examination of the topics more fruitful.