Kamu politikası formülasyonunda bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolü
The role of information and communication technologies in public policy formulation
- Tez No: 813432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Formülasyon, E-devlet, Public Policy, Information and Communication Technologies, Formulation, e-government
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kamu politikası oluşturma süreci, toplumda karşılaşılan herhangi bir problemin tanımlanması ve bu problem için çözüm üretmek amacıyla hükümetin gündemine gelmesi, kamu kurumlarının çeşitli önerileri doğrultusunda formülasyonu, bir çözüm yolunda mutabakata varılarak uygulanması ve son olarak uygulanan kararın değerlendirilmesi şeklindedir. Bu kapsamda çalışmada, kamu politikası oluşturma sürecinin önemli basamaklarından olan önerilerin ve alternatiflerin sunularak şekillendirildiği formülasyon aşaması irdelenmiş, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı da BİT'in kamu politikası formülayonunda ne gibi etkilerde bulunduğunu ve bunun sonucunda nasıl sorunlarla karşılaşıldığını literatür taraması yöntemi ışığında ortaya koymaktır. Bu çerçevede çalışmanın ilk iki bölümünde; kamu politikası ve BİT kavramları literatür temelinde incelenmiştir. Son bölümde ise uygulamalara, politikalara, karar verme sürecine ve BİT'in bu kavramlar üzerindeki rolüne yer verilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar doğrultusunda kamu politikası formülasyonunda BİT'in kullanılması politika için güvenilir, doğru veriler ve bu verilerin kanıtlanabilirliği için yeni bir ivme yarattığı görülmüştür. Böylece işlem maliyetleri oldukça azalarak politika hizmetlerinde erişim kolaylığı sağlamakta ve kaliteyi arttırmaktadır. Ayrıca E-demokrasi uygulamalarının hem merkezi yönetim hem de yerel yönetim bünyesinde politika formülasyonu ve karar verme sürecinde kullanılması, devlet ile vatandaş arasındaki ilişkilerde köklü değişimler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The process of public policy-making involves identifying any problem encountered in society and bringing it to the government's agenda with the aim of finding a solution. It is formulated based on various proposals from public institutions, and it is implemented after reaching a consensus on a solution path. Finally, the implemented decision is evaluated. Within this scope, this study examines the formulation stage, which is one of the important steps in the public policy-making process, where proposals and alternatives are presented and shaped. It evaluates the role of information and communication technologies in this context. The aim of the study is to highlight the impacts of information and communication technologies on public policy formulation and the problems encountered as a result, through a literature review method. In the first two sections of the study, the concepts of public policy and information and communication technologies are examined in the context of the literature. The last section includes applications, policies, decision-making processes, and the role of information and communication technologies in these concepts. According to the results obtained within the scope of the study, it is observed that the use of information and communication technologies in public policy formulation creates a new momentum for reliable, accurate data and the verifiability of this data. As a result, transaction costs are significantly reduced, providing ease of access and increasing the quality of policy services. Additionally, the use of e-democracy applications in both central and local government structures during policy formulation and decision-making processes has led to significant changes in the relationship between the government and citizens.