Argümantasyon destekli stem etkinliklerinin ilkokul öğrencilerinin stem tutum, eleştirel düşünme ve temel becerileri üzerine etkisi
The effect of argumentation supported stem activities on primary school students' stem attitude, critical thinking and basic skills
  1. Tez No: 813471
  2. Yazar: GİZEM KAVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, STEM, Eleştirel Düşünme, STEM'e Yönelik Tutum, Temel Beceri, Argumentation, STEM, Critical Thinking, STEM Attitude, Basic Skill
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı, 4. Sınıf Fen Bilimleri dersi“İnsan ve Çevre”,“Basit Elektrik Devreleri”ve“Aydınlatma ve Ses Teknolojileri”ünitelerinde yer alan kazanımlar doğrultusunda, argümantasyon destekli STEM etkinliklerinin, öğrencilerin STEM'e yönelik tutum, eleştirel düşünme, temel becerileri üzerindeki etkisini ve öğrenme sürecine yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu çalışma, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Ordu ili Kumru ilçesine bağlı bir ilkokulda, 4. Sınıfta öğrenim gören, 43 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada deney grubu 22 öğrenci, kontrol grubu 21 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada kontrol grubu ile mevcut öğretim programı kapsamında yıllık ünite planına göre dersler yürütülürken, deney grubunda ise, argümantasyon destekli STEM etkinlikleri ile dersler yürütülmüştür. Çalışmada, karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda, deney ve kontrol gruplu yarı deneysel yöntem kullanılırken, nitel boyutunda ise yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Çalışma 8 hafta sürmüştür. Çalışmada veriler,“STEM' e Yönelik Tutum Ölçeği”,“Eleştirel Düşünme Ölçeği”,“Temel Beceri Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Toplanan nicel verilerin analizinde, SPSS 21 paket programı; nitel verilerin analizinde ise, içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın nicel sonuçlarına göre, argümantasyon destekli STEM yaklaşımı etkinliklerinin eleştirel düşünme becerisinin açıklama, yorumlama, iletişim ve öz düzenleme alt boyutlarında etkili olduğu; STEM'e Yönelik Tutum Ölçeği'nde ise, 21. yy becerileri, mühendislik ve teknoloji alt boyutlarını olumlu etkilediği; Temel Beceriler Ölçeği'nde ise sınıflama, ölçme ve iletişim alt boyutlarını olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın nitel sonuçlarına göre, öğrencilerin, etkinliklerin öğrenmeye olumlu katkı sağladığını, eğlenceli olduğunu, devam ettirilmesi gerektiğini, tartışma yapmanın etkili olduğunu belirttikleri görülmüştür. Bu bağlamda, öğrenci görüşlerine dayalı olarak argümantasyon destekli STEM etkinliklerinin yaratıcılık, iletişim, problem çözme, eleştirel düşünme becerileri açısından yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of argumentation supported STEM activities on students' attitudes towards STEM, critical thinking and basic skills and the learning process in line with the achievements in the 4th grade Science course Human and Environment, Simple Electrical Circuits and Lighting and Sound Technologies units. to determine their opinions. This study was conducted with 43 4th grade students in a primary school in Kumru district of Ordu province in the 2021-2022 academic year. In the study, the experimental group consisted of 22 students and the control group consisted of 21 students. In the study, while the lessons were conducted according to the annual unit plan within the scope of the current curriculum with the control group, the lessons were carried out with the argumentation-supported STEM activities developed in the experimental group. In the study, mixed method was used. While the quasi-experimental method with experimental and control groups was used in the quantitative dimension of the study, semi-structured interviews were conducted in the qualitative dimension. The study lasted 8 weeks. In the study, data were collected using the“Attitude Scale Towards STEM”,“Critical Thinking Scale”,“Basic Skills Scale”and a“semi-structured interview form”developed by the researcher. In the analysis of the collected quantitative data, SPSS 21 package program; In the analysis of qualitative data, content analysis was used.According to the quantitative results of the study, argumentation supported STEM approach activities are effective in the sub-dimensions of explanation, interpretation, communication and self-regulation of critical thinking skills; In the Attitudes Towards STEM Scale, on the other hand, it positively affected the sub-dimensions of 21st century skills, engineering and technology; In the Basic Skills Scale, it was concluded that classification, measurement and communication sub-dimensions were positively affected. According to the qualitative results of the study, it was concluded that the argumentation supported STEM activities were beneficial for creativity, communication, problem solving and critical thinking skills, and it was determined that the students found the activities useful and entertaining.