Sosyal bilgiler dersindeki harita okuryazarlığı etkinliklerinin öğrencilerin problem çözme becerisine etkisi
The effect of map literacy activities on students' problemsolving skills in social studies course
- Tez No: 813692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN GÜNEL, PROF. DR. EYÜP ARTVİNLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Harita okuryazarlığı etkinlikleri, Coğrafi beceriler, Problem çözme becerisi, Sosyal Bilgiler dersi öğretim programı, Sosyal Bilgiler dersi, Map literacy activities, Problem solving skill, Geographical skills, Social Studies curriculum, Social Studies course
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersinde uygulanan harita okuryazarlığı etkinliklerinin öğrencilerin problem çözme becerisi üzerindeki etkisi araştırmaktır. Araştırma, karma yöntem tasarımlarından olan eş zamanlı üçgenleme tasarımına göre desenlenmiştir. Araştırma bağımsız değişkenlerin (Harita okuryazarlığı becerisi), bağımlı değişkenler (Problem çözme becerisi) üzerindeki etkilerini ortaya çıkarması açısından bakıldığında; yarı deneysel bir modeldir. Bu araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulama süreci 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında, Eskişehir il merkezinde yer alan bir devlet okulunda yürütülmüştür. Araştırmaya, 7. sınıf öğrencileri katılmıştır. Araştırmanın nicel veri toplama araçları, harita okuryazarlığı başarı testi ve problem çözme becerisi algı ölçeğidir. Araştırmanın nitel veri toplama araçları ise, yarı-yapılandırılmış bireysel görüşme formları, gözlem formları, öğrenci günlükleri, araştırmacı günlüğü ve odak grup görüşme formları ile toplanmıştır. Araştırmanın istatistiksel verilerinin çözümlenmesinde t testi ve ANOVA, nitel verilerinin çözümlenmesinde ise tümevarımsal analiz tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmanın bulguları, harita okuryazarlığı etkinliklerinin, öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca problem çözme becerisinin gerektirdiği risk alma, karar verme becerisi, eleştirel düşünme, kriz yönetimi, liderlik, özgüven gibi becerilerin gelişmesine de katkı sağladığı sonucu elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak öğrencilere problem çözme becerisinin kazandırılmasının amaçlandığı Sosyal Bilgiler dersinde harita okuryazarlığı etkinliklerinden faydalanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of map literacy activities on problem solving skills was examined in the Social Studies course curriculum since 2005. The research was patterned according to the simultaneous triangulation design, which is one of the mixed method designs. From the point of view of revealing the effects of independent variables (Map literacy skills) on dependent variables (Problem solving skills), the research is a semi-experimental model. In this study, a semi-experimental design with a pre-test post-test control group was used. Data collection process was carried out in a public school located in the city center of Eskişehir in 2021-2022 academic year. The quantitative data collection tools of the research were the map literacy achievement test and the perception of problem-solving ability scale. The research was conducted with the 7. the class students of Social Studies lesson. Qualitative data of the research was collected with semi-structured individual interview forms, observation forms, student diaries, researcher diary and focus group interview forms. T-test and ANOVA were used in the analysis of statistical data of the research, and inductive analysis technique was used in the analysis of qualitative data. The findings of the research have shown that map literacy activities are effective in contributing to students' problem-solving skills. However, it has been found that map literacy activities contribute to the development of skills such as risk-taking, decision-making skills, critical thinking, crisis management, leadership, self-confidence brought by students' problem-solving skills as well as problem-solving skills. As a result of the research, it is recommended to use map literacy activities in social studies courses to improve students' problem-solving skills.