Üç farklı yöntem ile verilen temel yaşam desteği eğitiminin karşılaştırılması: Bir müdahale çalışması
Comparison of basic life support training provided by three different methods: An interventional study
  1. Tez No: 813804
  2. Yazar: ORHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam desteği, uzaktan eğitim, üniversiteler, öğrenciler, Life support, distance education, universities, students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerine üç farklı (yüz yüze, uzaktan eğitim senkron ve uzaktan eğitim asenkron) yöntem ile verilen Temel Yaşam Desteği eğitiminin etkinliğini incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma; prospektif ön test - son test modeline dayalı randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak Eylül 2021 ve Mayıs 2022 tarihleri arasında, İzmir Tınaztepe Üniversitesi SHMYO'da 2021-2022 eğitim öğretim yılında 1. sınıfta öğrenim gören 290 öğrenci ile gerçekleşmiştir. Araştırma grupları bilgi düzeyi ön test sonrası randomizasyon ile yüz yüze eğitim grubu 100 kişi, uzaktan eğitim senkron grubu 94 kişi, uzaktan eğitim asenkron grubu 96 kişi olarak oluştu. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, TYD Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu, TYD Uygulama Değerlendirme Formu ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare, ANOVA ve korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 290 öğrencinin 223'ü kız, 67'si erkek öğrencidir. Yüz yüze eğitim grubundaki öğrencilerin TYD bilgi düzeyleri ve uygulama düzeylerinin, uzaktan eğitim gruplarına göre daha yüksek olduğu saptandı. Uzaktan eğitim grupları içerisindeki karşılaştırmada ise senkron gruptaki öğrencilerin TYD bilgi düzeyleri ve uygulama düzeylerinin, asenkron gruba göre daha yüksek olduğu tespit edildi. TYD eğitimleri sonrası tüm gruplardaki izlemlerde bilgi ve uygulama düzeylerinin zaman içinde düştüğü tespit edildi. Sonuç: Bu araştırmada yüz yüze, uzaktan eğitim senkron ve uzaktan eğitim asenkron yöntemleri ile verilen TYD eğitiminin bilgi ve uygulama düzeyleri arasında fark olduğu sonucuna ulaşıldı. TYD eğitim programı ile ilgili yapılan bu araştırmaya benzer şekilde, geniş evren ve örneklemde farklı gruplarda araştırmalar yapılması, kurum ve kuruluşlardan destek sağlanarak sosyal sorumluluk çizgisinde halk tabanlı projeler oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effectiveness of Basic Life Support training of university students using three different methods (face-to-face, synchronous distance, and asynchronous distance). Material and Methods: This research; As a randomised controlled experimental study based on a prospective pre-test-post-test model, it was conducted with 290 first grade students in the academic year 2021-2022 at İzmir Tınaztepe University Vocational School of Health Services, between September 2021 and May 2022. The research groups were divided into 100 groups for face-to-face teaching, 94 groups for synchronous distance teaching, and 96 groups for asynchronous distance teaching by randomization after the pretest on knowledge level. Data were collected using the introductory form, BLS knowledge assessment form, and BLS application assessment form. Descriptive statistics, chi-square, ANOVA, and correlation analyses were used to analyse the data. Results: Of the 290 students who participated in the study, 223 were female and 67 were male. It was found that the knowledge and application levels of the students in the face-to-face education group was higher than in the distance education group. When comparing within the distance education groups, it was found that the level of knowledge and application of CPR was higher in the synchronous group than in the asynchronous group. It was determined that the level of knowledge and application at follow-up decreased over time in all groups after BLS training. Conclusion: In this study, it was concluded that there was a difference between the knowledge and application levels of BLS instruction conducted with face-to-face instruction, synchronous distance learning, and asynchronous distance learning methods. Similar to this study on the BLS training program, it is recommended to conduct research in different groups in a large population and sample, and to create community-based social responsibility projects by supporting institutions and organizations.