Lomber spinal algolojik girişimlerde sedoanaljezinin hasta-hekim memnuniyet/konforu ve işlem başarısı üzerine etkisi
The effect of sedoanalgesia on patient-doctorsatisfaction/comfort and procedural success i̇n lumbar spinal algologic interventi̇ons
- Tez No: 813806
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL KÖKNEL TALU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal lomber enjeksiyon, sedoanaljezi, Beck anksiyete ölçeği, hasta-hekim memnuniyeti/konforu, radyasyon dozu, Spinal lomber injection, sedoanalgesia, Beck anxiety scale, patient-physician satisfaction/comfort, radiation dose
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaçlar: Lomber spinal girişimler algolojide çok sık yapılan işlemler arasındadır. Birçok girişimsel işlem ağrılıdır ve hastada anksiyete oluşturmaktadır. Dolayısıyla hasta kooperasyonunu sağlamak, işlemin başarısını artırmak için sedoanaljeziye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sedoanaljezinin; girişim sırasında anksiyetenin giderilmesine, ağrının azalmasına, işlem süresinin kısaltılmasına, radyasyona maruziyetin azalmasına, hasta ve doktor memnuniyetine olan etkisinin ölçülmesidir. Gereç ve yöntemler: İstanbul Tıp Fakültesi Algoloji Bilim dalında Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun izni ile planlanan prospektif, randomize çalışmada yaşları 18-75 arasında değişen 130 hasta çalışmaya dahil edildi. Olgular sedasyon uygulanmayan (grup 1) ve sedasyon uygulanan (grup 2) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba enjeksiyon öncesi %2 lidokain ile lokal anestezi uygulandı. Grup 1'e 0,05 mg/kg midazolam, 0,5 mcg/kg fentanil uygulandı. Her iki grupta, işlem öncesi Beck anksiyete ölçeği, işlem öncesi ve sonrası VAS (vizuel analiz skorlama ), hasta memnuniyeti anketi, hekim memnuniyeti anketi değerlendirildi. İşlem süresine ve radyasyon dozuna bakıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen her iki grup hastaların demografik verileri karşılaştırıldığında yaş (p= 0,18) ve eğitim düzeyinde (p= 0,56) anlamlı fark tespit edilmemiştir. İşlem süresinin sedasyon almayan grupta daha kısa olduğu bulunmuştur. Her iki grupta işlem öncesi ve sonrası VAS skorlarının medyan değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark tespit edilmemiştir. (p=0,9 ;p=0,7). Sonuçlara göre sedoanaljezi uygulanan grupta Beck anksiyete skoru daha yüksek çıkmıştır. Hekim memnuniyeti sedoanaljezi uygulanan grupta daha yüksektir. Hasta memnuniyeti anket değerlendirilmesinde toplam 12 sorunun cevabında her iki hasta grubunda memnuniyet düzeyleri eşit olarak değerlendirilmiştir. Toplam 8 sorunun cevabı neticesinde sedoanaljezi alan grupta memnuniyet düzeyi yüksek olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızın sonucunda hasta ve hekim memnuniyeti sedoanaljezi alan grupta daha yüksek bulunmuş olup, işlem öncesi ve sonrasında VAS skorunda fark bulunmamıştır, ana hipoteze zıt olarak sedoanaljezi almayan grupta işlem süresi daha kısa, radyasyon dozu daha düşük bulunmuştur, Beck anksiyete ölçeği (BAÖ) düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: Lumbar spinal procedures are among the most frequently performed procedures in algology. Many interventional procedures are painful and cause anxiety in the patient. Therefore, sedoanalgesia is needed to ensure patient cooperation and increase the success of the procedure. The aim of this study is to relieve anxiety and reduce pain during the intervention by applying sedoanalgesia; it is the measurement of the procedure time, reducing radiation exposure, patient and doctor satisfaction. Material and methods: İn the prospective, randomized study planned with the permission of the clinical research committee in İstanbul Medical Faculty, Algology Department, 130 patients aged between 18-75 years were included in the study. The cases were divided into two groups as non-sedated ( group 1 ) and sedated ( group 2). Local anesthesia with %2 lidocaine was applied to both groups before the injection. 0.05 mg/kg midazolam, 0.5 mcg/kg fentanyl were administered to group 1. Beck anxiety scale before the procedure, VAS ( visual analog scale ) before and after the procedure, patient satisfaction questionnaire, physician satisfaction questionnare, duration of the procedure, radiation döşe were evaluated in both groups. Results: The demographic data of the patients included in the study were compared, no significant difference was found in age (p=0.18) and education level (p=0.56). The procedure time was found to be shorter in non-sedated group. The radiation dose was found to be lower in the group that did not receive sedation. There was no statistically significant difference between the median values of VAS scores before and after the procedure in both groups (p=0.9;p=0.7). According to the results, Beck anxiety scale was higher in the group 1. Patients satisfaction levels were evaluated equally in both groups in response to a total of 12 questions. As a result of the answers to a total of 8 questions, the level of satisfaction in the group 1 was evaluated as high.Summary patients satisfaction in group 1 was evaluated as high. Conclusions: As a result of our study, patient and physician satisfaction was found to be higher in the group that received sedoanalgesia, and there was no difference in the VAS score before and after the procedure, contrary to the main hypothesis, the duration of the procedure was shorter, the radiation dose was lower in the group receiving sedoanalgesia, and the Beck anxiety scale was found to be low.