Evlilik doyumu ve yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu arasındaki ilişkide mükemmeliyetçilik ve ilişkisel bilinçli farkındalığın aracı rolü
The mediating role of perfectionism and romantic relationship mindfulness in the relationship between marital satisfaction and adult attention deficit and hyperactivity disorder
- Tez No: 813879
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAĞME GÖR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Yetişkin DEHB, ilişkisel bilinçli farkındalık, evlilik doyumu, mükemmeliyetçilik, Adult ADHD, romantic relationship mindfulness, marital satisfaction, perfectionism
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada amaç yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerine sahip olmak ve evlilik doyumu arasındaki ilişki incelenirken DEHB belirtilerine sahip olmanın etkilediği mükemmeliyetçilik ve ilişkisel bilinçli farkındalığın aracı değişken etkisini incelemektir. Araştırmada 25-60 yaş arası 319 kişi yer almıştır. Bu araştırmada Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Romantik İlişkide Bilinçli Farkındalık Ölçeği olmak üzere dört ölçüm aracı kullanılmıştır. Yapılan alanyazın taramasının sonucunda dikkat çeken bir nokta DEHB'nin genel olarak çocuk ergen patolojisi olarak görülmesi ve araştırmaların hep bu alanlarda yoğunlaşmış olmasıdır. Yetişkin DEHB belirtilerine sahip olmak bu kişilerin hayatlarının önemli alanlarında sorunlar yaratmaktadır örneğin aile hayatı, academik hayat, romantik ilişkiler, profesyonel hayat ve sosyal etkileşimler. Alan yazında yetişkin DEHB ve bu kişilerin sahip olduları problemlere dair çalışmalar oldukça azdır. Bu araştırmanın önemli noktası yetişkin DEHB belirtilerine sahip olan kişilerin ve evlilik doyumu incelenirken mükemmeliyetçilik ve romantik ilişkide bilinçli farkındalığın aracı değişken etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmanın sonucunda evlilik doyumu ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu arasındaki ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı etkisi yokken ilişkisel bilinçli farkındalığın aracı etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is examining the relationship between adult ADHD and marital satisfaction while perfectionism and romantic relationship mindfulness as mediators. In this research 319 participants involved and their ages range from 25 to 60. Turkish version of Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS-v1.1), Dyadic Adjustment Scale, Multidimensional Perfectionism Scale, Relationship Mindfulness Measure were used to make measurement. In the literature ADHD has been seen as child and adolescent disorder and there are great numbers of research on this subject. However adults with ADHD suffer from many areas of life such as academic life, romantic relationships, social and professional life. There are insufficient research about adults' ADHD and difficulties on their life areas. In this research the relationship between aduld ADHD and marital satisfaction were examined with perfectionism and romantic relationship mindfulness were mediators. As a result of the research, while perfectionism did not have a mediating effect on the relationship between marital satisfaction and attention deficit hyperactivity disorder, the mediating effect of relational mindfulness was found.