Marginalization and bad governance: Reasons for ethnic revolution and secession in Africa; case study of Nigeria
Marjinalleşme ve kötü yönetim: Afrika'da etnik devrim ve bölünmenin nedenleri; Nijerya vaka çalışması
  1. Tez No: 760205
  2. Yazar: CHRISTIAN OSIKHUEME OGUNOBO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Etnisite, Kalkınma, Vatandaşlık, Azgelişmişlik, Etnik Çatışma, Etnik Kültür, Nijerya, Marjinalleşme, Ethnicity, Development, Citizenship, Underdevelopment, Ethnic Conflict, Ethnic Culture, Nigeria, Marginalization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kendinden farklı etnik gruplara karşı uzun süredir devam eden hoşnutsuzluk veya kızgınlık nedeniyle etnik köken, Nijerya'daki etnik çatışmalarda kuşkusuz önemli bir rol oynamaktadır. Etnik gruplar, mevcut etnik grup kimliklerini korumanın ve sürdürmenin bir aracı olarak şiddete de başvurabilir. Bu araştırma, Nijerya'daki marjinalleşme ve kötü yönetimi ve aynı zamanda Afrika'daki etnik devrim ve ayrılma nedenlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada etnik ayrılık bağımsız değişken, marjinalleşme ve kötü yönetişim bağımlı değişken olarak kullanılmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek için betimsel ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bu araştırmada ampirik veriye dayalı bir şekilde toplam 1800 anket yapılmış ve bu anket sonuçları, çalışmanın birincil kaynaklarını oluşturmaktadır. Yapılan anketler sonucunda Nijerya'daki etnik çatışmaların en önemli sebebi ülkedeki yoksulluk olarak görülürken, ikinci en önemli sebep, insan hakları ilkesine bağlılığın yeteri kadar olmamasıdır. Görece en önemsiz sebep ise hükmetme arzusu olarak görülmektedir. Ek olarak, kötü yönetişim ve etnik çatışmalara yönelik en önemli çözüm, karar verme sürecinde tüm etnik grupların iyi bir şekilde temsil edilmesiyken, ikinci en önemli çözüm yurttaşlık eğitimi olarak görülmektedir. Görece en az önemli çözüm ise yetki ve hesap verebilirliğin ademi merkezileştirilmesi şeklinde cevaplanmıştır. SPSS üzerinden incelenen korelasyon ilişkilerine bakıldığında doğru yönelim ve duyarlılık ile etnik çatışmanın etkileri arasındaki korelasyon ilişkisinin orta düzeyde olduğu görülmektedir (.335**). Ancak, karar verme sürecinde tüm etnik grupların iyi temsil edilmesi ile etnik çatışmanın etkileri arasındaki korelasyon zayıftır (.139**). Ayrıca, gücün rotasyonu ile etnik çatışmanın etkisi arasındaki korelasyonun güçlü olduğu görülmektedir (.635**). Benzer bir güçlü korelasyon, yurttaşlık eğitimi ile etnik çatışmanın etkisi arasındaki ilişkide de görülmektedir (.736**). Gücün ademi merkeziyetçiliği ve hesap verebilirlik ile etnik çatışmanın etkisi arasındaki ilişkide ise orta derecede bir korelasyon vardır (.434**).
Özet (Çeviri)
Due to long-standing dislike for or resentment of ethnic groups that are different from one's own or fear of dominance, ethnicity has undoubtedly played a significant role in ethnic conflicts in Nigeria. Ethnic groups may also turn to violence as a means of defending and maintaining the existing ethnic groups. This research is aim at examining the marginalization and bad governance in Nigeria, while at the same time looking at the reasons for ethnic revolution and secession in Africa. In the study, ethnic secession is the independent variable while marginalization and bad governance is the dependent variable. The empirical analysis depends on primary data. A total of 1800 questionnaires were administered and used as data collection for the analysis. Descriptive and correlation analyses were used to analyze the relationship between the variables. The analysis showed that according to the respondents' answers the most important cause of ethnic conflict is the poverty situation in the country, and the second most important is the ethnic conflict in Nigeria is a result of adherence to the principle of human rights, and the least important is the desire to dominate. Additionally, the most important solution to bad governance and ethnic conflict is a good representation of all ethnic groups in the decision-making process, the second most important is civic education, and decentralization of power and accountability is the least. The bivariate correlation between the proper orientation and sensitization and the effects of ethnic conflict is moderate (.335**). However, the bivariate correlation between the good representation of all ethnic groups in the decision-making process and the effects of ethnic conflict is weak (.139**). It is also seen in the result that the bivariate correlation between the rotation of power and the effect of ethnic conflict is strong (.635**). The same thing (strong correlation) applies to the bivariate correlation between civic education and the effect of ethnic conflict (.736**). There is equally a moderate bivariate correlation between the decentralization of power and accountability and the effect of ethnic conflict (.434**).